Изненадващо законът, въвеждащ патентния данък за такситата, не бе приет на първо четене в пленарна зала. „За" гласуваха 69 депутати, 34 бяха „против" и 40 гласуваха „въздържал се".
Шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова поиска прегласуване, но и тогава патентният данък не мина- „За" бяха 71, 38 „против" и 41 „въздържал се".

Преди това депутатите се скараха в пленарна зала за въвеждането на патент за таксиметровите услуги. ДПС ще гласува "въздържал се" стана ясно от думите на депутата Йордан Цонев по време на дебатите по Закона за местните данъци и такси.

Патентния данък не е приложим към тази категория от бизнеса, смята той. Ще се натоварят шофьорите с този данък, според него. Този закон, по мнението на Цонев, не обслужва фискални цели. Депутатът поиска вносителите от ГЕРБ да изтеглят проекта.

Връщате копърките, ядоса се и независимият депутат Велизар Енчев. Нека да чуят хората за кого работи партия ГЕРБ и нейният лидер Бойко Методиев Борисов, призова той. Според него две групировки се борели в управляващата партия.

Според социалиста Таско Ерменков държавата трябвало да създава сигурност в хората. Такова нещо обаче не се виждало, а и нямало сигурност и в таксиметровите превози. БСП няма да подкрепи този закон, категоричен бе Ерменков.

Припомняме до 1000 лева данък ще плащат таксиджиите на година. Размерът на налога ще се определя от общината, в която работят, а долната граница е 400 лева. В момента таксиджиите плащат данък печалба, както и такса към общината, която за София е 50 лева на година.

На практика новият налог ще важи за всеки отделен таксиджия. Основното недоволство на таксиметровите шофьори идва от факта, че те ще дължат твърда сума на общинските власти, независимо какви средства са успели да изкарат от дейността си.

В Закона е предвидено налогът да се плаща до 30 април всяка година по сметката на общината, която е издала лиценза. Патентен данък за таксиметровите превозвачи в България за последно действаше преди 15 години. Тогава налогът за столицата беше в размер на 653 лева.

Сега София най-вероятно ще наложи най-високата ставка. Ако законът влезе в сила, министърът на финансите ще трябва да определи до края на януари следващата година образец на данъчната декларация. В същия срок общинските администрации ще трябва да определят и какъв ще е размера на налога.