Депутатите се скараха по време на разглеждането на първо гласуване на Закон за изменени и допълнение на Закона за защита на домашното насилие. Вносители са Кирил Петков, Бойко Борисов, Делян Пеевски и група народни представители.

Народните представители от ПП/ДБ, ГЕРБ/СДС и ДПС предлагат насилието между партньори в "интимна връзка" да се смята за домашно насилие. Законопроектът е внесен за разглеждане в парламента в отговор на нападението над 18-годишна жена с макетно ножче в Стара Загора, за което е обвинен бившият ѝ приятел. Сега жертвите на насилие, които нямат сключен брак с насилника си и не живеят на семейни начала с него, нямат право на специална защита. Техните случаи не се разглеждат от Закона за защита от домашното насилие. Определението за "интимна връзка", записано в законопроекта е следното: доброволен относително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като физическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личният характер на техните отношения. Целта е да се даде още по-голяма защита на по-голям кръг лица.

В контекста на дебатите Цветан Предов от "Има такъв народ" запита депутатите какво имат предвид под понятието "интимна връзка" и настоя терминът "фактическо съпружеско съжителство" да не отпада от законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита на домашното насилие.

Независимият депутат Радостин Василев заяви, че коалицията в парламента е жертва на домашно насилие в своята интимна връзка. "Вчера станаха 60 дни от тази коалиция и понеже те са жертва на домашно насилие в тази интимна връзка, вече могат да обосноват след 60 дни какво се случва. Човекът, който ги такова, с 200 излезна от залата, от другата страна го няма другия човек и предлагам да предложите вие да бъдат повече от две лица, защото две лица в момента се справят с едно лице", заяде се Радостин Василев.

Той запита Кирил Петков защо е отишъл на протеста в подкрепа на момичето, обезобразено с макетно ножче в Стара Загора? Защо не протестирахте момичето, което е пострадало от Данаил Александров, а вместо това пазите имунитета на Бойко Борисов, запита Василев.

Той обвини Кирил Петков прокарва идеите на ЛГБТ-хората с цел политическото си оцеляване.

Радостин Василев призова Кирил Петков да излезе на трибуната на Народното събрание и да обясни понятието "интимна връзка".

Председателят на парламентарната група на БСП за България Георги Свиленски призова лидера на ГЕРБ и настоящ Бойко Борисов да излезе на трибуната на Народното събрание и да обясни какво представлява терминът "интимна връзка".

Борислав Гуцанов от БСП изтъкна, че интимната коалиция е събрала народните представители на извънредно заседание на парламента. Иван Ченчев пък посочи, че ако двама души не са били заедно 60 дни, не може да се говори за интимна връзка.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също не пропусна да се изкаже по темата за домашното насилие от трибуната на Народното събрание. Разговорът стана твърде интимен и личен, но проблемът е голям, системен и обхватен. Обществото е болно и липсата на справедливост, посочи Нинова. Още по-голямо внимание заслужава насилието между деца, насилието между съседи и насилието между шофьори по булевардите, отчете тя.

Нинова изтъкна, че протестите избухнали в страната поради липсата на справедливост и поради липсата на синхрон между изпълнителната, законодателната и съдебната власт. 400 шева не се смятат за лека телесна повреда, посочи тя и добави, че протестът бил овладян и политически употребен. "Всички искаме нито една повече и нито едно живо същество да не бъде подлагано на изтезания и мъчения, но искаме Истанбулска конвенция", възмутена е Нинова.

Това, което видя БСП в понятието "интимна връзка", е вик на юридическа неграмотност и политически страх. Нинова призова бившия вътрешен министър и настоящ депутат от ПП/ДБ Бойко Рашков да вкара малко разум и акъл на вносителите за термина "интимна връзка" като част от промените в Закона за защита от домашното насилие. Никаква борба с домашното насилие няма, а е поредната промяна, която се прави в закона, разкритикуваха левите.

"Това е първият официален законодателен пробив за въвеждане и узаконяване на еднополовите връзки и бракове. Това е първия акт, който се прави, за да се заобиколи Конституцията и Семейният кодекс", каза още Нинова.

Тя е възмутена как политиците вносители на законопроекта са политически пердета, които унищожават човешките съдби за политически и други цели.

Отговорът на вносителите на промените в законопроекта не закъсня. Бившият премиер и настоящ съпредседател на ПП/ДБ Кирил Петков заяви, че обществото е дало ясна заявка "нито една повече". Днешният дебат в пленарна зала на Народното събрание показва колко просташки се мисли по проблема за домашното насилие. ПП/ДБ застават твърдо зад промените и ще отстояват желанието на обществото да няма нито едно момиче повече като Дебора, категоричен бе Кирил Петков.

Тошко Йорданов от ИТН отсече с вулгарен език, че на една група политически проститутки им липсва сериен убиец, за да минат промените в Закона за домашното насилие.

Адвокат Петър Петров от парламентарната група на "Възраждане" заяви, че вносителите искат да дадат защита на двойките, които имат връзка, която не е прераснала във "фактическо съпружеско съжителство". Техните взаимоотношения трябва да получат правна квалификация, която да позволи, че са в един етап, който предхожда фактическото съпружеско съжителство. Редно е да се направят предложения между първо и второ гласуване, където в параграф 1 от законопроекта да се направят промени и думите "фактическо съпружеско съжителство", да се добави определение, което да посочи ясно, че двамата партньори от различен пол са на такъв етап, който предхожда последващо "фактическото съпружеско съжителство".

"Възраждане" настояха за срок от 21 дни за предложения между първо и второ четене в ЗИД на Закона за защита от домашното насилие. Формацията на Костадин Костадинов смята, че понятието "интимна връзка" има нужда от корекция.

Пореден протест срещу насилието над жени чака депутатите да приемат по-тежки наказания

Пореден протест срещу насилието над жени чака депутатите да приемат по-тежки наказания

Шест дами зпръснаха и плакати с тематични надписи пред сградата на Народното събрание