Депутатите вдигнаха с 40 лева майчинските. Така от 340 лева паричното обезщетение за отглеждане на малко дете за втората година след раждането, става 380 лв. Депутатите отхвърлиха предложението на БСП майчинските помощи да се вдигнат на 510, вместо 380 лв

Освен това парламентът определи дневен минимален размер на обезщетението за безработица от 9 лева и дневен максимален размер на обезщетението за безработица от 74,29 лв.

Не мина искането на БСП за вдигане на майчинските

Не мина искането на БСП за вдигане на майчинските

Компенсациите изостават от минималната работна заплата

От следващата година се променят изискванията за право на парично обезщетение за безработица - внесени или дължими осигурителни вноски във Фонд "Безработица" най-малко 12 месеца от последните 18 месеца.

БСП поиска да се увеличи максималният осигурителен доход от 2600 лева на 3 300 лева. Искаме да се осигуряваме на реална заплата, настоя социалистът Драгомир Стойнев.

Депутатските заплати надхвърлят максималния осигурителен доход. Според левицата така ще влязат повече приходи в бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

ДОО е първият стълб на българската пенсионна система, отговори на червените критики социалният министър Бисер Петков и обясни, че има втори задължителен и доброволен стълб на осигуряване.

По-високодоходните групи имат възможност да увеличат пенсията си чрез третия стълб, каза министърът. Мнението му е, че не бива този аргумент да не се отчита. От 2019 година отпада таванът на новоотпуснатите пенсии, обясни още той. Това щяло да стане заради промяна в начина на изчисление на пенсиите.