Депутатите отказаха да даде повече пари на майките за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст. Това решиха мнозинството депутати, които не подкрепиха предложените от "БСП Лява България" промени в Кодекса за социалното осигуряване (КСО).

От левицата се възползваха от т.нар ден на опозицията, който е всяка първа сряда от месеца, и вкараха за обсъждане предложените изменения в КСО.

Желанието на избраниците от столетницата е законово да се обвърже обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст с размера на минималната работна заплата. Това автоматично означава, че парите за втората година от майчинството ще се увеличат.

Друг плюс на предложените промени е и фактът, че размерът на майчинските ще е ясен, а няма да се определя всяка година с държавния бюджет. В мотивите си от БСП са записали, че обезщетението за отглеждане на дете през втората година от майчинството не е променено изобщо в периода от 2009 до 2913 година и в момента то изостава от минималната работна заплата. Социалистите са изчислили, че исканото от тях обвързване ще струва на държавата 19 млн. лева годишно.

Въпреки това обаче "За" повече пари за майките у нас гласуваха само 57 народни представители. Двама се обявиха "Против", а 80 се въздържаха. Най-интересно е, че депутатите от АБВ, които имат свой вицепремиер по социалните въпроси, не подкрепиха увеличаването на майчинските.

"От АБВ ще работим за откриването на повече детски ясли и детски градини и това те да стават безплатни", обясни решението депутатът от АБВ Мариана Тодорова. Тя е убедена, че трябва да бъдат насочени средства към откриването на нови детски градини и ясли, а не да бъде поощрявано това младите майки да остават вкъщи да си гледат детето.

"Отричаме замразяването на минималните работни заплати. Това лява мярка ли е?", попита Тодорова и призова от БСП да не гледат популистки на тези мерки.
В отговор социалистът Георги Гьоков отсече - "Нека да е популизъм, стига да решим проблема на българските майки".

От ГЕРБ 61 депутати се въздържаха и двама се обявиха "Против". 30 социалисти гласуваха "За" предложението си. Само шестима народни избраници от ДПС изобщо гласуваха и то "Въздържал се".

От Реформаторския блок също само шестима си упражниха правото на вот, като петима бяха "За" и един "Въздържал се". Патриотичният фронт даде 13 гласа "За".

От БДЦ гласувах двама, които натиснаха "Въздържал се". От "Атака" седем депутати подкрепиха увеличаването на майчинските. От АБВ се въздържаха деветима депутати.