Депутатите не можаха навреме да приключат с дневния ред. Затова те удължиха днешното извънредно пленарно заседание до приключване на второто четене на закона за избор на евродепутати.

Заседанието започна в 14 часа, като през целия ден депутатите се занимаваха изключително с изборния закон

Основните точки в него са: всеки избирател ще има право на два гласа - един за избор на мажоритарен кандидат в едномандатен избирателен район и един за избор с кандидатски листи на партии или коалиции, но в многомандатен избирателен район.

Удостоверение за гласуване на друго място ще се издава в един екземпляр на избиратели, които предварително писмено са заявили, че няма да гласуват в секцията на постоянния си адрес.

Удостоверенията ще се издават не по-късно от 14 дни преди вота.

Независимият кандидат за народен представител може да се регистрира само в един едномандатен избирателен район, когато кандидатурата му е подкрепена от не по-малко от 10 хил. избиратели с постоянен адрес на територията на района.

В изборния ден в една избирателна секция кандидатите за народни представители от една листа могат да бъдат представлявани най-много от двама застъпници, като в изборното помещение може да бъде само единият от тях.

Освен това законът забранява финансирането на предизборна кампания със средства от юридически лица и еднолични търговци чуждестранни физически лица, религиозни институции, чужди правителства или от чуждестранни държавни предприятия, чуждестранни търговски дружества или чуждестранни организации с идеална цел.

За финансирането на изборите всяка от регистрираните в ЦИК партии и коалиции открива специална банкова сметка, която в 5-дневен срок от откриването й регистрират в Сметната плата и най-късно 40 дни преди изборния ден трябва да бъде предоставено удостоверение за регистрацията й в ЦИК.