"Убеден съм, че г-н Цацаров полага неимоверни усилия да си върши работата". Това заяви председателят на Конституционния съд Борис Велчев в ефира на Дарик радио. "Знам колко е тежко да си главен прокурор, защото хората очакват от теб чудеса", допълни Велчев и коментира, че това е причината главните прокурори никога да не са оценявани.

Велчев е против идеята за независим заместник на главния прокурор. Звучало му като нещо смесено, „морско свинче което няма нищо общо нито с морето, нито с прасетата“. Той е на мнение, че само по конкретни поводи може да се назначи такъв независим зам. -главен прокурор, какъвто случай има в Македония.

Той обърна внимание на това, че главният прокурор е като всеки гражданин, няма имунитет и може да бъде разследван от конкретната прокуратура, ако е необходимо.

Главният прокурор, според Велчев, е силно овластена фигура по силата на Конституцията и законите, а не заради личните си качества.

Ако някой си мисли, че той може да упражни контрол върху 2000 магистрати, е дълбоко невярно, смята предшественика на Цацаров. „Всички искаме делата в Прокуратурата да се решават от независими прокурори и да имат професионална свобода да вземат решения. Очакваме същевременно когато стане някакъв провал да излезе не конкретния прокурор, а главният прокурор“, коментира шефът на КС.

Според Велчев, във Висшия съдебен съвет (ВСС) има две категории лица. Самият Велчев обясни, че винаги е бил в едната група - когато е правил предложение за кадрово развитие на един прокурор, винаги го правил лично и с аргументи. Има и други колеги, които не се изказват и имат право да гласуват тайно, допълни той за другата категория членове. Той се въздържа от абсолютизиране на тайното гласуване.

Като бивш главен прокурор той изтъкна, че при него са идвали десетки политически лидери. "Тези сигнали не бяха срещу техни съпартийци", заяви той. 99% от сигналите били насочени към разследването на опозицията. "Ако се окаже, че прокуратурата е на друго мнение, казват, че държавното обвинение прикрива престъпността. Това дава частичен отговор за политическия контрол над прокуратурата", подчерта Велчев.

За записите „Ченалова-Янева“ Велчев изтъкна, че начинът, по който е постигната информацията, неморалният способ, създал съмнение за съдържанието. Този запис не изглежда съвсем гарантиран откъм достоверност на фактите в него, посочи шефът на КС.

"Тероризъм" е думата на 2015 г. според Борис Велчев.