Заместник-министър Десислава Ахладова ще замени Данаил Кирилов на поста министър на правосъдието, съобщи БГНЕС.

Проектът за персонални промени в Министерски съвет вече е внесен в парламента и ще бъде гласуват от депутатите на пленарното заседание в четвъртък.

Тази сутрин зам.-министърката заяви в студиото на БТВ, че към нея въпросът дали да замести на поста Данаил Кирилов не е бил поставян, затова и не го е обмисляла.

Припомняме, че именно Ахладова беше и.д. правосъден министър в периода между оставката на Цецка Цачева и назначаването на Данаил Кирилов. Ахладова се яви и на изслушването в Комисията по правосъдие и граждански свободи в ЕП.

Данаил Кирилов: Решението за оставка е изцяло мое

Данаил Кирилов: Решението за оставка е изцяло мое

Правосъдният министър в оставка не уточни мотивите си за това

Данаил Кирилов подаде оставка като министър на правосъдието на 26 август.

Преди седмица той заяви, че решението за оставката било изцяло негово. 

Кирилов поиска да напусне правителството, само два дни, след като заяви, че управляващите дават сериозна заявка за промени в Конституцията.

Преди месец Бойко Борисов забрани на правосъдния министър да изразява каквито и да е позиции чрез социалната мрежа "фейсбук".

Пред медиите след Националното съвещание на прокурорите и следователите в Бояна, Кирилов каза, че има списък от 250 члена на партията, които го наричат Барни Ръбъл. Към момента на съобщението от правителствената пресслужба за подадената оставка, група във "фейсбук", озаглавена "Група на наричащите Дани Кирилов с името Барни Ръбъл", осмиваща министъра на правосъдието, наброяваше повече от 17 хиляди души.

Правосъдният министър Данаил Кирилов подаде оставка

Правосъдният министър Данаил Кирилов подаде оставка

Премиерът ще реши дали да я приеме след разговор с коалиционните партньори

Данаил Кирилов влезе в правителството през пролетта на 2019 година. Преди това той беше председател на правната парламентарна комисия. Мястото в правосъдното министерство зае след поредната вълна от оставки, предизвикана от скандала с имоти на партийни дейци и министри и оставката на Цецка Цачева. 

Оставката на Кирилов предизвика и редица коментари сред политиците. 

Екоминистърът Емил Димитров заяви, че оставката на Кирилов е изненада за него. "Жал ми е така да го наритваме... За мен никой няма да плаче, за Дани Кирилов все някой ще плаче", коментира Ревизоро.

Лидерът на НФСБ Валери Сименов заяви, че е категорично против освобождаването на Данаил Кирилов. Според него се разрушава държавата заради планетата на маймуните.

Крум Зарков от БСП пък видя знак за провола на кабинета в оставката на Кирилов.

Симеонов: Разрушаваме държавата заради планетата на маймуните

Симеонов: Разрушаваме държавата заради планетата на маймуните

НФСБ са категорично против освобождаването на Данаил Кирилов