Оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов е знак за провала на кабинета "Борисов" 3. Това заяви пред bTV депутатът от БСП Крум Зарков.

Според него няма да има ефект от оставката, защото в този кабинет вече били сменени 15 министри, при положение че съставът на Министерския съвет е 19.

По думи на Зарков правосъдният министър е станал жертва на това, че "раболепно изпълняваше всичко, което му спуснат, колкото и налудничаво то да звучи за всеки един юрист".

Правосъдният министър Данаил Кирилов подаде оставка

Правосъдният министър Данаил Кирилов подаде оставка

Премиерът ще реши дали да я приеме след разговор с коалиционните партньори

Социалистът бе категоричен, че протестиращите не искат оставката на Кирилов, а на цялото правителство.

"Истината е, че който и да сложите за министър на правосъдието, в едно правителство, което не говори и не смее да погледне към съдебната реформа (...), с едно мнозинство, което подпечатва като с гумен печат каквито и закони да му снесат, с един ВСС, който не успява да се оттегли от раболепниченето на главния прокурор - в такава ситуация не виждам кой министър на правосъдието може да се справи", отбеляза Зарков.

Според него публичните изяви на Кирилов и отношението към него в социалните мрежи са допринесли, но не са основната причина за оставката му.

По отношение на проекта на ГЕРБ за нова Конституция той беше категоричен, че БСП няма да размисли и да се включи в консултациите.

Няма да легитимираме един опасен и вреден процес, заиграване с основния ни закон по абсолютно безотговорен начин, който цели печелене на политическо време, отсече социалистът.

БСП отхвърли поканата на ГЕРБ за нова Конституция

БСП отхвърли поканата на ГЕРБ за нова Конституция

Проблемът не бил в съдържанието на Конституцията, а в нейното изпълнение

Депутатът припомни, че страната е на прага на избори и по силата на Изборния кодекс гласуването трябва да бъде машинно, но в продължение на година и половина мнозинството и правителството бягат от този въпрос.

Прехвърлят горещия картоф на ЦИК, правителството няма абсолютно никаква готовност, изтъкна той.

Той се опасява, че отново ще се озоват в ситуацията, в която няколко пъти ги вкарват ГЕРБ - в навечерието на изборите да се правят спешни промени, с които отново да бъде заличена възможността хората да гласуват машинно.