Новоизбраните общински съветници от „Алианс за София" ще настояват в градския парламент за пълна прозрачност в работата на общината.

Те  предлагат да се създаде инспекторат за вътрешен контрол, който да следи работата на общинската администрацияи да се отчита пред Столичния общински съвет.

Това обявиха днес на пресконференция Мартин Заимов и избраните общински съветници от ДСБ и СДС.

„Имаме информация, че екипът на Бойко Борисов готви доклад, с който всички общински фирми да бъдат ликвидирани, което означава в тях да влязат ликвидатори. Следователно - един период, в който изобщо няма да е ясно какво се случва там и какво се източва...

След това искат да преобразуват тези фирми в общински предприятия. Според сега действащия правилник на Общинския съвет, общинските предприятия са изцяло под контрола на кмета. Това е изключително опасно. Съветниците от „Алианс за София" няма да допуснат това." - съобщи лидерът на СДС-София Борислав Бориславов.

„Има хиляди варианти, с които може да бъдат разчистени партийните представители в бордовете на фирмите. Вие знаете, че СДС оттегли много голяма част от своите представители - единствената партия, която го направи в предишния Общински съвет. Нека тези фирми бъдат преобразувани от акционерни дружества в ООД. Тогава ще има един управител. Има и наредба за конкурсния принцип." - допълни Бориславов.

„Управляващите вече взеха на ръчно управление цялата общинска икономика. Ако Борисов беше човек със способности да управлява общината, аз щях да съм първият, който да каже - „добре, вие сте доказал себе си човек, гражданите на града имат интерес от това, вие да управлявате икономиката". Той обаче е категорично некомпетентен." - коментира Мартин Заимов.

„Няма да допуснем Борисов да управлява икономиката на София зад гърба на столичани." - заяви столичният лидер на ДСБ Атанас Атанасов.

Той посочи, че в момента вместо котролиращ орган в общината има полицейска структура, която докладва само на Борисов и „никой не знае с какво се занимават тези хора".

Десните ще настояват членовете на бъдещия контролиращ орган да се избират от общинския съвет.

„Това нещо, което Борисов подготвя - кметът да решава всичко сам - вече сме го преживявали. Това беше същността на модела „Софиянски", - обобщи общинският съветник Петър Москов.

Мартин Заимов и председателите на градските организации на двете партии - Борислав Бориславов и Атанас Атанасов, подписаха  споразумение за принципите на работа и защитата на интересите на столичани в Столчния  общински съвет.

По думите на Заимов, ако Борисов иска да покаже, че е не е задкулисен играч и че има някакви демократични качества, трябва да подкрепи искането на десницата.

Борисов вече няма да може да се оправдава за несвършената работа, защото партията му има мнозинство в Общинския съвет.  

Освен създаването на контролен орган, подписаното споразумение включва публичност на всички административни актове чрез публикуването им в интернет, въвеждане на принципите на мълчаливото съгласие и на програмното бюджетиране, реални конкурентни условия при възлагането на поръчки, децентрализация на общинската дейност към районните кметства.   

Припомняме, клаузите, залегнали в споразумението, бяха включени в програмата на Мартин Заимов за управление на София, с която той се ангажира в предизборната кампания.  

Десните категорично ще настояват и да се направи одит на дейността на общината, както и компетентна оценка на всичките й финансови активи.

Според Мартин Заимов идеята за приватизация на общинските фирми е добра, тъй  като в работата им се получава конфликт на интереси между това да има печалба и социалните функции, които общината не може да загърби.

Той обаче е категоричен, че за приватизация може да се говори само при пълна прозрачност и едва след експертна оценка на активите на фирмите.   

Според него е съвсем сигурно, че общината не се нуждае от банка, но ако тя продължи да съществува, Борисов трябва да накара Христо Ковачки да я напусне.

Припомняме, чрез свои фирми Ковачки държи блокиращата квота от 26% от капитала на „Общинска банка" АД.

„Аз щях да го накарам да се оттегли", коментира Мартин Заимов.

Той допълни, че ако Борисов не го направи, или не умее, или има престъпни намерения.

Десните заявиха, че ще бъдат в опозиция на Борисов и че той вече няма да може да се оправдава за несвършената работа, защото партията му има мнозинство в Общинския съвет. 
От "Алианс за София" отново подчертаха, че столичният кмет не е десен и няма поведение на десен човек. 

„Ние сме назначени от гражданите за опозиция." - заяви общинският съветник от „Алианс за София" Николай Желев.

Общинските съветници на десницата допълниха, че ще  бъдат конструктивни опоненти на кмета и ще подкрепят предложенията, които са добри за софиянци.