Десните определиха Русия като заплаха наравно с "Ислямска държава", заяви лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев по време на пленарната сесия на Европарламента в Страсбург.

"Днес станахме свидетели на абсурд, сътворен от десните в Европарламента. ЕП прие резолюция, с която определя Русия и Ислямска държава като най-големите заплахи за демократичното развитие на ЕС, и препоръчва мерки за противодействие на "хибридната война", като спонсориране на "независими" медии, т.е. да борим пропагандата с пропаганда", каза Станишев.

Българските евродепутати-социалисти гласуваха категорично против цялата резолюция, а Групата на социалистите и демократите в ЕП като цяло се въздържа. Текстът обаче беше приет с гласовете на Европейската народна партия и европейските консерватори - 304 "за" при 179 "против", информираха от пресофиса на българския евродепутат.

Станишев изрази разбиране към автора на резолюцията Анна Фотига (ЕКР, Полша) и на управляващите в Полша националисти-консерватори на Ярослав Качински, но е силно скептичен, че ескалацията и противопоставянето може да подобрят ситуацията, определена от него като "невиждана от времето на Студената война".

"Въпреки сложните отношения между западните страни и Русия и наложените санкции, Руската федерация остава важен и необходим партньор за решаването на всички глобални проблеми, особено по отношение на борбата с тероризма и с Ислямска държава", заяви още Станишев.

Той е категоричен, че ЕС трябва да обърне по-голямо внимание на борбата срещу тероризма и радикализацията, както и разпространението на расизъм, ксенофобия, насаждането на омраза и подбуждането към насилие. Според него те намират почва в умовете на онеправданите и отхвърлените от обществата хора, които не могат да се интегрират и прибягват често до насилие и криминални прояви.

"Контекстът, в който този въпрос е поставен обаче, е изцяло грешен, а предложените методи по нищо не се различават от описаните заплахи и са в разрез с демократичните ценности, които десните претендират да защитават", категоричен бе Станишев.

Европа да не ни учи на демокрация, която е в упадък, избухна Путин

Европа да не ни учи на демокрация, която е в упадък, избухна Путин

Резолюцията на парламента на ЕС е "очевиден признак на упадък"

Припомняме, по-рано през деня в Европарламента бе приета резолюция за борба с руската пропагандна машина. В отговор на този документ руският президент Владимир Путин призова: "Европа да не ни учи на демокрация".