Наскоро сформираният Реформаторски блок скочи срещу актуализацията на Бюджет 2013 и предвидения нов дълг от 1 милиард лева, които ще бъдат гласувани по време на извънредно заседание на Министерски съвет утре.

Бившият лидер на СДС Мартин Димитров призова президента Росен Плевнелиев да спре тази мафиотска схема за източване на бюджета чрез вето.

Той обясни и че това вето може да бъде преодоляно само със 121 гласа на народните представители, което ще постави на изпитание всички партии. По думите му тогава ще стане ясно кой подкрепя управлението и кой не и „няма да има свободни радикали като Волен Сидеров, който когато му изнася, е на власт, когато не, не е".

Макар обаче брифингът да бе представен като „Скандални разкрития за актуализацията на бюджета и ценообразуването на електроенергията" десните съмишленици не представиха очакваните разкрития.

Тази актуализация и този нов заем са първите стъпки, които правителството поема по пътя на Жан Виденов, изрази притеснението си Мартин Димитров по време на пресконференция в БТА.

Активно работя за нова дясна партия, увери М. Димитров
Още...

Той е категоричен, че благодарение на тези действия на кабинета „Орешарски" много хора ще бъдат доведени до фалит и ще вкарат страната в една дългова спирала.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев пък алармира, че 38-ми ден гражданите протестират, а предвидената актуализация на бюджета е грабеж от джобовете именно на тези хора и обогатяване на мафията, най-вече на енергийната.

По думите му чрез актуализацията се отделят средства без ясно предназначение и очевидно тези средства са със сериозни задкулисни намерения.

Кънев алармира и че се извършва подготовка за 12% данък мафия, който ще влезе в джобовете на конкретни олигарси като Домусчиев, Ковачки и други.
Всеки следващ ден на това правителство обогатява мафията, категоричен е той.

Според Найден Зеленогорски тази актуализация е опит на правителството да си купи още малко време с един милиард лева.

„Реформаторите" са притеснени, че се намалява цената на електроенергията, но за населението се намалява по-малко, а чрез пренасочване на средства вътре в системата се дава възможност на централите за по-сериозни приходи. По думите им става въпрос за превъртане на публични средства, от които единствените печеливши ще са фирмите от енергийната мафия.

Те не вярват и на схемата за намаляване на цената на ел. енергията, а именно чрез намаляване на цената на тока от АЕЦ „Козлодуй", намаляване на цената от ТЕЦ „Марица изток 2", финансиране на зелената енергия да не се плаща през сметките, а през НЕК, за които се твърди, че ще дойдат от въглеродни квоти.
Не вярват и в независимостта на енергийния регулатор.

Мартин Димитров изтъкна и че правителството приема само краткосрочни мерки, защото знае, че няма да е дълго на власт, най-много до май следващата година. Кой прави актуализация на бюджета при излишък в него?, запита Димитров и поясни: „Управляващите имат нужда от едни пари, които да дадат на мафията сега, а какво ще стане утре не ги интересува."
Той е притеснен и че с тази актуализация се дестабилизира цялата икономика.

А за подадената от Бойко Борисов ръка от Реформаторския блок уточниха, че за да си партнираш с тях, ти трябва да си реформатор. Борисов и хората му не са показали през последните три години и половина, че не са реформатори.
Не е достатъчно да кажеш, че И.Ф. е виновна. Отговорността се носи от партия ГЕРБ. Нека да положат усилия да си изчистят лицето, обясни бившият кмет на Плевен Найден Зеленогорски.

Радан Кънев пък коментира подадената за пореден път ръка от лидера на ГЕРБ с думите: „Това започва да става странен танц. Той подава ръка, след седмица клевети, че сме финансирани от олигарси, после пак подава ръка".

Нас не ни интересуват персонални хвалби и намеци. Този тон не е политически. На нас ни харесва гласът на народа и желанието му за борба с корупция и промяна в правосъдието. Нека да чуем ГЕРБ и Борисов какво харесват в тази сфера, призова още Кънев.