Демографската криза е във фокуса на АБВ. Нееднократно формацията е предупреждавала, че кризата може да прерасне в катастрофа.

Лидерът Румен Петков е на мнение, че централизираното управление на държавата мачка общините и ги прави зависими. За партията децентрализацията е изключително важна и може да се окаже важен инструмент срещу демографските проблеми.

Липсата на достъп до социални услуги може да задълбочи демографската криза в страната, според АБВ. Умишлено се бяга от децентрализация, защото общините стават зависими, а кметовете са принудени да чакат да им се реши даден регионален проблем

В БАН са убедени, че демографският срив може да бъде овладян

В БАН са убедени, че демографският срив може да бъде овладян

Шесттомен справочник изследва възпроизводството ни

От АБВ са недоволни, че процесът на децентрализация на местната власт е стигнал до там да се децентрализират задължения. За хората на Румен Петков местните власти са се превърнали в придатък на властта.

Общините са с в зависимост от държавата освен с разпределението на ресурса по време на приемането на бюджета, но и с въведената още от 1999 година практика преизпълнението на приходите да остава в резерв на правителството. Така премиерът разпределя този ресурс по свое усмотрение, смятат от АБВ.

Този механизъм изкривявал политиката и измества помощта, която местната власт може да окаже в различни сектори. Проблем е и пренасищането с администрация в големите градове. Цели райони се обезлюдяват, притеснени са от АБВ.