Деяна Костадинова е новият началник на кабинета на държавния глава Росен Плевнелиев.

Указът за назначаването й е издаден днес, 18 декември.

Рокадата се наложи, тъй като досегашният началник на кабинета на президента Екатерина Захариева, беше избрана от Народното събрание за министър на правосъдието.

До днес Деяна Костадинова заемаше длъжността секретар на държавния глава по социални политики, младежта и спорта.

Деяна Костадинова е завършила Юридическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски” през 1994 . След дипломирането си работи като адвокат от Софийска адвокатска колегия.

През 2001 г. при създаването на Държавната агенция за закрила на детето се включва в екипа й като главен юрисконсулт и началник на отдел „Правен и връзки с обществеността”.

През 2004 г. става главен директор на новосъздадената Главна дирекция „Контрол по правата на детето” в Агенцията, която извършва проверки за спазване на правата на детето от всички училища, детски градини, ясли, обслужващи звена, Дирекции „Социално подпомагане”, неправителствени организации, специализирани институции за деца и др.

През 2007 г. е назначена за началник на отдел „Законодателство, оценка на риска и нередности” към Главна дирекция „Програмиране на регионалното развитие” в Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

В периода 2009 – 2011 г. е част от политическия кабинет на министър-председателя като съветник по социални политики.

От юни 2011 г. до включването си в екипа на президента е заместник-министър на труда и социалната политика с ресор: политика на пазара на труда, европейски програми и проекти и международна дейност, както и ръководител на Управляващия орган на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”.

На 28 февруари 2012 г. с Указ на Президента на Република България е назначена за секретар по социални политики, младежта и спорта на Президента.

От 13 март до 29 май 2013 г. е заместник министър-председател и министър на труда и социалната политика в служебното правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев.