Лидерът на „Атака" Волен Сидеров и депутатът Павел Шопов се срещнаха днес с главния архитект на София Петър Диков.

На срещата те предявиха искания да им се предостави цялата история по закупуването на имота в кв. „Малинова долина", отреден за ислямски център за образователна, социална и административна дейност.

Заради това искане на народните представители проектът за изграждане на ислямския център ще се забави и отложи на този етап. Националистите се запознаха още на място с част от документите и изразиха съмнения относно тяхната редовност.

Главният архитект Петър Диков каза, че има постъпило официално искане за виза за изграждането на такъв център, но не и за молитвен храм.

"Искаме да проверим има ли нарушения при включването на въпросния имот в градоустройствения план, както и да проследим цялата хронология на закупуването му, първоначално от частни лица, в последствие от Мюфтийството и ако открием нередности, ще сезираме веднага прокуратурата и другите компетентни органи", каза лидерът на „Атака" Волен Сидеров след срещата с Диков.

Исканията за такива центрове се правят от външни ислямистки сили, който се опитват да покажат по този начин, че България е мюсюлманска страна, казаха още от „Атака".

Според националистите макар имотът да е частен, става дума за проблем, свързан с националната идентичност. Затова е нужно провеждането на референдум сред столичани за изграждането на центъра, смятат от „Атака".

Припомняме, на 26 ноември Главно мюфтийство обяви, че възнамерява да построи поне 5-етажна джамия в столичния квартал "Малинова долина". 

Централното ръководство на партия „Атака" се обяви против строежа  и настоя да се проведе референдум и допитване до столичани относно изграждането на мюсюлманския център и джамия.