Нужен е диалог, но въпросът е диалог с каква цел. Самият въпрос зададе в студиото на БиТиВи евродепутатът Радан Кънев в коментар на политическата и обществената ситуация у нас от последните месеци. Според Кънев разговорите на маса няма да свалят напрежението в обществото.

По въпроса за институционалната криза и размяната на реплики и ултиматуми между "Дондуков 1" и "Дондуков 2" Радан Кънев отсече: "Подмятането на лафове през медиите не е диалог."

По думите му трябва да излезем от една много тежка институционална и политическа криза, за да започнем да решаваме другите проблеми - икономическите, здравните, кризата в съдебната система.

"Изходът е един и той е очевиден - минава през оставка на правителството." Въпреки тази теза Радан Кънев посочи, че диалог е необходим, защото трябва да бъдат формулирани ясни приоритети пред служебния кабинет - да е ясно каква програма ще се следва, включително и за това, по какъв начин значителните финансови средства, които ще бъдат отпуснати от Европа, ще бъдат инвестирани, а не усвоени.

Трябва да има яснота включително и за приоритетите в следващия парламент и за платформите на партиите, които ще влязат в него, и с какво те ще се противопоставят на кризите, които предстоят.

Радан Кънев предупреди, че следващият парламент, дори и да не успее да сформира коалиция, ще трябва да взима изключително важни решения за бъдещето на България. По думите му напълно възможно е Брюксел да ореже солидно парче от парите, предвидени за България, и посочи очакваните три ключови дебата - за кризата в България, за новия общоевропейски механизъм за върховенството на закона и връзката на фондовете с корупцията и правосъдието. "Това е напълно свързано от наша гледна точка и ще даде отговор на един въпрос - как институциите в Европа ще гарантират върховенство на закона на цялата си територия и как ЕС ще гарантира правата на всеки един гражданин срещу произвола на собственото му правителство. Трябва да важат едни и същи достатъчно строги правила, свързани със санкции при злоупотреба с власт", посочи още Кънев.

Попитан за отговор на обвинението, изречено от социалния министър Деница Сачева, че заедно с Христо Иванов е дезертирал от отговорността за съдебната реформа по време на предишното правителство на Бойко Борисов и й е отказал членство в ДСБ, Радан Кънев посочи, че лични истории то преди седем години не помни. "От днешна гледна точка явно решението за отказ за членство в ДСБ е било правилно", посочи Кънев и обясни, че е видно, че всеки, който иска да стигне до властта, може да го направи през различни партии.

За оставката и минаването в опозиция от негова страна и от страна на Иванов, Кънев потвърди правилността на решението им и от гледната точка на оценка от днешния ден, тъй като това е било отстояване на принципи. "Ако тогава гласът ни беше чут, нямаше да сме в това положение сега. Тази криза в момента е плод на тогавашното предателство на ГЕРБ под давление на ДПС", заяви Кънев.