Президентът Георги Първанов връчи орден „Стара планина" на посланика на САЩ у нас Нанси Макълдауни. На церемонията той изтъкна, че тя е удостоена с най-високото държавно отличие за нейните големи заслуги и личния и принос в развитието на двустранните отношения.

По думите на Първанов Нанси Макълдауни влезе с летящ старт в посланическата длъжност, свърши много работа, осъществи много активни контакти.
За тези 106 години дипломатически отношения между България и САЩ днес сме на върха в двустранните отношения, каза той и уточни - не само защото сме стратегически партньори и съюзници, а защото имаме диалог, какъвто никога не сме имали.

Държавният глава подчерта, че отношенията между двете страни не би трябвало да се влияят от промените в управлението, от едни или други избори, че трябва да има последователност и приемственост и че трябва да бъдем съюзници независимо от превратностите на времето.

Нанси Макълдауни каза, че приема отличието със смирение и надежда. Със смирение - защото една година е много кратък срок и с надежда - защото много от проектите, които започнахме да осъществяваме не подлежат на спиране и ще продължат да се развиват, каза Нанси Макълдауни.

По думите й сътрудничеството в областта на отбраната помогна на България да стане по-силна и същевременно дава възможност на двете страни да посрещат заедно предизвикателствата на съвременния свят с Афганистан и другаде.

„Нашето настойчиво усилие за диверсификация и прозрачност в енергийния сектор постави България във водещи позиции по отношение на осигуряването на енергийна сигурност и преодоляването на манипулации, монополисти и доставчици", изтъкна още Макълдауни.

Тя отбеляза още, че увеличеното търговско и икономическо сътрудничество е допринесло за разкриването на работни места и помага на двете страни да устоят на предизвикателствата на глобалната икономическа криза.
Макълдауни изрази увереност, че стратегическото партньорство между САЩ и България се основава на едни и същи принципи и фундамент е, че за в бъдеще отношенията ни ще се развиват още повече в интерес на двете страни.