Парламентът избра Диана Ковачева за национален омбудсман. Тя беше единственият кандидат за поста.

Васил Антонов от БСП декларира, че левите ще подкрепят кандидатурата й. Социалистите щели да държат на експертността и надпартийността в работата й. Червените искат съкратени срокове при движение на документацията. Ще разчитаме на вас при борбата с монополите, каза още Антонов. От БСП се надяват на консенсус между партии при избора на заместник-омбудсман. Това бе и единственото изказване по избора на обществен защитник.

Ковачева получи подкрепата на 173 депутати, а трима гласуваха въздържал се. Благодаря ви за подкрепата и доверието, което ми гласувахте, заяви сама Диана Ковачева. Такова доверие задължава, сподели тя. Доверие, опит, съпричастност, настойчивост и кураж да осъзнаваш справедливи каузи, според нея, са качествата, които трябва да притежава общественият защитник.

Истината, както и справедливостта винаги намират своя път, убедена е Ковачева. Вратата й винаги щяла да е отворена за хората, чиито права са нарушени, а намерението й е да доказва всеки ден, че е добър омбудсман.

Припомняме, Диана Ковачева изпълняваше длъжността национален омбудсман след като предишния - Мая Манолова, подаде оставка, за да се включи в надпреварата за кметския стол в столицата.

Диана Ковачева бе министър на правосъдието в първия кабинет на Бойко Борисов. Член на Ордена на Британската империя от 2014 г. заради приноса ѝ в борбата срещу корупцията, за работата ѝ за създаване на по-прозрачна и независима съдебна система и стремежа ѝ да гарантира върховенството на закона.

Редовен преподавател е към катедра "Международно право и право на Европейския съюз" при Юридическия факултет на УНСС. Диана Ковачева е доцент по международно право и международни отношения. Автор е на редица статии и на монографиите: "Противодействие на корупцията. Международноправни аспекти" (2016), "Международният наказателен съд: учредяване и юрисдикция" (2018), "Индивидът в международното право. Правосубектността на физическите лица в контекста на международното хуманитарно право и международното хуманитарно право и международното право за защита на правата на човека" (2018), "Националните институции за защита на правата на човека: международноправни стандарти и предизвикателства" (2019).

През 2002 г. става изпълнителен директор на българския клон на международната неправителствена организация "Прозрачност без граници". Владее английски, френски и руски език.