Диана Ковачева, заместник-омбудсман към момента, ще изпълнява дейността на обществен защитник след подадената оставка от Мая Манолова.

Припомняме, досегашният омбудсман напусна поста, за да се включи в кметската надпревара за София.

Мая Манолова се кандидатира за столичен кмет
Обновена

Мая Манолова се кандидатира за столичен кмет

Очаква се още днес тя да подаде оставка като омбусман

Ковачева ще изпълнява дейността на омбудсман до избора на нов. Утре тя ще положи клетва пред Народното събрание.

Диана Ковачева бе министър на правосъдието в първия кабинет на Бойко Борисов. Член на Ордена на Британската империя от 2014 г. заради приноса ѝ в борбата срещу корупцията, за работата ѝ за създаване на по-прозрачна и независима съдебна система и стремежа ѝ да гарантира върховенството на закона.

Редовен преподавател е към катедра "Международно право и право на Европейския съюз" при Юридическия факултет на УНСС. Диана Ковачева е доцент по международно право и международни отношения. Автор е на редица статии и на монографиите: "Противодействие на корупцията. Международноправни аспекти" (2016), "Международният наказателен съд: учредяване и юрисдикция" (2018), "Индивидът в международното право. Правосубектността на физическите лица в контекста на международното хуманитарно право и международното хуманитарно право и международното право за защита на правата на човека" (2018), "Националните институции за защита на правата на човека: международноправни стандарти и предизвикателства" (2019).

През 2002 г. става изпълнителен директор на българския клон на международната неправителствена организация "Прозрачност без граници". Владее английски, френски и руски език.