Този кабинет няма да изкара пълен мандат, стабилността на правителството е привидна. ГЕРБ са безидейни. Законите, които приеха в Народното събрание като махането на табелките пред радарите на пътя, са само параван за липсата на истински политики за решаването на проблемите. Това заяви пред БНР Димитър Делчев, заместник-председател на "Движение България на гражданите".

Според юриста, от законодателния орган (парламента) няма индикации за приемане на законопроект за спиране на корупцията, за продължаване на съдебната реформа. "Няма как да очакваме от това Народно събрание, чийто рекорд е броят на свалените имунитети, да върне законността", каза Делчев.

Проблем е и бавното правосъдие, но не виждам ГЕРБ да правят нещо по въпроса, заяви юристът. За тях изглежда съдебната реформа е да спрат финансирането на съсловните организации, коментира Делчев по повод една от промените в Закона за съдебната власт, с която магистратските организации нямаха право на евросубсидии.

Обществените поръчки са друг голям проблем на ГЕРБ. Една от мерките за намаляване на корупцията беше въвеждането на централизирана национална система, но тя не функционира, въпреки че по закон трябваше да стане в началото на юли.

С рекламирания от ГЕРБ Закон за обществените поръчки въведедоха правило, което за пореден път не се спазва. Как хората да имат страх от закона като примерът, който получават и от властимащите, е, че това няма особено значение, попита реторично Делчев.

Според реформатора, над 420 обществени поръчки са опорочени. Въпреки твърденията, няма внесен законопроект, който да удължи срока за приемането на единна система, а само съобщение на един сайт, допълни Делчев.

Наказанието за побой над лекари е затвор. Това трябва да стане ясно за всеки български гражданин. Има прекалено много вратички в Наказателния кодекс, които оставят биячите на лекари извън затвора, коментира Делчев по повод зачестилите случаи на агресия срещу медици.

Според Делчев е необходимо ново законодателство за онлайн и печатните медии, както и промени в Закона за радиото и телевизията. Нужно е изсветляване на собствеността не медиите, каза Делчев на въпрос за ниските нива, които България заема при изследванията за свобода на словото.

Голям проблем е концентрация на собственост, което превръща медиите в бухалки. Не може един човек да притежава 80% от определен тип медии и да очакваме да има свобода на словото, допълни той.

Призовахме Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да се самосезира, да кажат има ли монопол в медиите и той да бъде разбит. Ако КЗК отказва да свърши основната си работа - да защитава правото на конкуренция, е крайно време да име нов истински независим орган, който да се бори с монополите на пазара, коментира Делчев.