Армията е там, където има необходимост от нея. Ние осигуряваме националната сигурност в мирно време в наводнените села около Карловско. Toва заяви служебният военен министър Димитър Стоянов в предаването "Защо, господин министър?" по БиТиВи.

Армията започна работа с търсене, спасяване и евакуация, като се е справила чудесно, по думите на Стоянов. Следващите задачи пред армията били доставка на храни, одеяла и помощ на населението по отношение почистване и подпомагане на домакинствата. Около 1200 човека са били на терен да помогнат на бедстващите хора в селата около Карловско.

"Прави ми впечатление, че само на доброволците се обръща повече внимание, но армията присъства непрекъснато от първия възможен момент. Средно на ден са по 120 човека там, държавата е налице", увери Димитър Стоянов. Над 500 военни са на границата, за да подпомогнат "Гранична полиция".

Пробив в оградата на турската граница има заради пробиви от бежанците, но е много по-добра от предишни години. МВР поръчва, а служителите на МО подпомагат да се възстановят щетите по оградата на границата, стана ясно от думите на министъра.

За доставката на изтребителите у нас, Стоянов се надява да не е военният министър, който ще приземи авиацията ни. Изправната техника е благодарение на знанията и възможностите на инженерния състав от база "Граф Игнатиево", а не на министри и политици. Надявам се в краткия мандат, който имам, да се доставят двигатели от Полша. Говорил съм да закупим 6 + 2 двигателя. Полша има готовност. Очакваме да получим оферта до края на месеца, уточни Стоянов.

Той се надява с доставката на двигателите да започне интензивна летателна подготовка на МиГ-29 поне до края на 2023 г.

Няма да получим компенсация за първите изтребители Ф-16, уточни Димитър Стоянов. Има намаление от 35 милиона долара за вторите 8 изтребители от Ф-16.

За войната в Украйна, Димитър Стоянов заяви, че е рано да се каже, че е обърнат ходът на войната. Има контранастъпление на Украйна. Не може да се каже, че има обръщане на хода на войната. Не мога да съм категоричен дали това е контраофанзива, или обърнат ход - надявам се да бъде обърнат ход", обяви министърът на отбраната.

"Една война може да бъде изпълнена от една операция. Ако стратегическите цели на войната, съвпадат с тези на операцията и едното и другото може да бъде изпълнено. Това е война", категоричен бе Стоянов и определи руският президент Владимир Путин като агресор.

"Определено Путин е агресор щом взе решение да влезе в Украйна", изтъкна Стоянов.

В момента у нас няма украински военни, подчерта военният министър и добави, че това, което е предоставяне е хуманитарна помощ на Украйна.

Той уточни още, че Министерство на отбраната не се меси нито в изборите, нито, в която и да било друга партия, а си върши работата така, както трябва.