Поддържането на стабилност в страните от Западните Балкани, заедно с популяризирането на европейската им перспектива и евроатлантическата ориентация, са приоритет за България. Това заяви служебният министър Димитър Стоянов по време на визита в Босна и Херцеговина, съобщават от МО.

По думите му страната ни подкрепя усилията на властите на Босна и Херцеговина да продължат изпълнението на реформите по пътя към ЕС и в контекста на евроатлантическата интеграция. Стоянов се срещна с босненският министър на отбраната Сифет Поджич.

Димитър Стоянов подчерта необходимостта от продължаване и задълбочаване на сътрудничеството между двете държави, в това число и в сферата на отбраната. На срещата с министър Поджич двамата са обсъдили възможностите за разширяване на обмена на опит по отношение на реформите на въоръжените сили на двете страни, както и сътрудничеството в областта на военното образование и квалификация. "Българските висши военни училища и Военната ни академия са на много високо ниво и бих бил щастлив да видя обучаеми от Босна и Херцеговина в нашите военни образователни институции", заяви министър Стоянов.

Стоянов заяви, че България e готова да продължи участието си в операцията на ЕС "Алтеа" и при необходимост може поеме командването й. Операцията има ключова роля за стабилността и сигурността, както в Босна и Херцеговина, така и в региона като цяло. По думите му подновяването на настоящия изпълнителен мандат на операцията, който изтича през ноември 2022 г., от Съвета за сигурност на ООН е още по-важно в контекста на радикално променената ситуация на сигурността след руската агресия в Украйна.

Операцията на ЕС е много важна за сигурността в Босна и Херцеговина и трябва да продължи. Ние сме много доволни, че българският военен контингент ще участва в нея, както и досега, заяви министър Сифет Поджич.

В момента България участва със 118 български военнослужещи - 12 в Щаба на операцията в Сараево и 106 в състава на Междинния регионален резерв. Министър Стоянов посочи, че при необходимост контингентът може да бъде увеличен.

В столицата на Босна и Херцеговина министър Стоянов проведе срещи със заместник-председателстващия Съвета на министрите и министър на външните работи Бисера Туркович и с Шефик Джаферович - председателстващ Председателството на страната. В рамките на визитата си Министър Стоянов ще разговаря и с командващия операцията генерал-майор Антон Весели и с началника на Щаба на НАТО в Босна и Херцеговина бригаден генерал Памела МакГаха