Ненов Димов отчита замърсяване на въздуха от пожари, но всичко е в норма. Това, което се мери е това, което е най-опасно за здравето, коментира пред БТВ министърът на околната среда и водите.

Има повишаване на замърсителите на въздуха, но не и превишаване на нормите им, а резултатите за чистотата на въздуха в Ботевград ще бъдат известни утре. "Димността, която се вижда, или миризмата, която се усеща, не са обект на измерване. Не разполагаме с такава апаратура. Това са инцидентни случаи", обясни Димов.

Две обвинения заради пожара под виадукта на АМ "Струма"

Две обвинения заради пожара под виадукта на АМ "Струма"

Собственикът Кольо Илиев е с гаранция от 5 000 лв.

В България има 116 сметища, които са като възпламенилото се в Свищов, затворени, но нерекултивирани. За да не се запалват, те трябва да се рекултивират. 31 общини са кандидатствали, за да се възползват от програмата за рекултивацията на тези депа за отпадъци, което е много малък брой, но според Димов, това се дължи на предизборния период, а финансирането е осигурено тази година.

Относно пожара до магистрала "Струма", това е площадка за струпване на вторични суровини, а не за депо за отпадъци. Проверяват екоинспекцията в Перник, която трябвало да контролира площадката.

"Стараем се да даваме терени, които са подходящи за загробване на умъртвените животни, далеч от от вододайни зони и без високи подпочвени води", обясни Димов за африканската чума по свинете.

Област Перник е санитарна зона заради чумата

Област Перник е санитарна зона заради чумата

Превантивни мерки на властта