Две промени в закона за класифицираната информация иска Държавната комисия за сигурността на информация.

Това съобщи председателят на ДКСИ Цвета Маркова и поясни, че първата промяна има за цел да облекчи всяка нова процедура по проучване, ако даден служител има достъп до класифицирана информация, а се премества на нова работа.

Втората промяна, предаде Дарик радио, е удостоверението за индустриална сигурност на дадена фирма да се издава за определен период от време, а не за всеки отделен търг на НАТО или на Министерството на отбраната, за който се кандидатства.

Издадени са 30 сертификата на българи, които живеят и работят в чужбина или ще бъдат наети във фирми, които работят с натовска секретна информация. Освен това ДКСИ е сертифицирала 15 български фирми за участие в натовски търгове от общо 96 желаещи фирми.

От създаването си от 2003 година досега ДКСИ е издала 4151 сертификата за достъп на секретна информация на НАТО, 1400 за информация на ЕС и 1862 за служители по сигурността в България.

През 2006 година достъп до натовска информация са получили 2250 българи, 1363 от които от Министерство на отбраната и Генералния щаб.

От началото на тази година достъп до натовски тайни са получили 80 българи, други 60 - до европейска секретна информация.