Предвижда се страната ни да разполага с 8-9 нови изтребителя през близките две години, предаде Нова телевизия.  

Финализирани са разговорите за придобиване на новите изтребители за нуждите на военновъздушните ни сили, съобщи в Граф Игнатиево министърът на отбраната Николай Ненчев. Той уточни, че в момента държавата води разговори с три компании за закупуване на нови  бойни самолети.

Договорът може да бъде подписан още през тази година, а след две години изтребителите да бъдат на разположение на бойната ни авиация.

За целта от бюджета тази година са заделени 80 милиона лева. До идването на новата техника страната ни ще ползва ремонтираните самолети МиГ.

„Разглеждаме три варианта. Това са ГРИПЕН, ЕВРОФАЙТЕР, разбира се и F16. До дни проектът за нов многоцелеви изтребител ще бъде внесен в МС от една страна. От друга страна означава, че започваме незабавно поръчки за модернизацията, за закупуването на нови двигатели на МиГ-29, пълната им модернизация и логистична подкрепа.” - поясни министър Ненчев.

„Това, което сме говорили с колегите, възможностите започват от 2018-2019 г. да пристигнат първите. На първо време 8-9 броя, като ще има и втори етап, за да можем да допълним до една цяла ескадрила.” -  коментира генерал-майор Константин Попов, началник на Генералния щаб на Българската армия.