От 2012 до 2020 г. в бюджета на България от Европейския съюз може да постъпят 1,5 млрд. евро, които да бъдат инвестирани за подобряване на енергийната ефективност и за нови технологии в сектора.

Това беше съобщено на изнесеното в Стара Загора заседание на Съвета по европейските въпроси, ръководено от министър Гергана Грънчарова.

На заседанието бяха обсъдени актуални въпроси, свързани с енергийния пакет на ЕС "Климат и енергетика", съобщи БНР.

До 2020 г. 16% от произвежданата електроенергия у нас трябва да е от възобновяеми източници. Електроразпределителните компании в България обаче не са мотивирани да присъединяват соларни и вятърни централи към мрежите си, защото нямат гаранции, че разходите за това ще им бъдат възстановени.

50% от електроенергията у нас сега се произвежда от лигнитни въглища и при въвеждане на схемата за вредните емисии на въглероден двуокис, това ще оскъпи цената двойно. Затова страната ни предлага от 2013 г. в евросъюза да бъде приета формула, която да намали процентите и да отсрочи във времето плащанията по директивата за вредни емисии.

Дали в комплекса "Марица-Изток" ще бъде построена нова централа зависи от инвеститорите и от това дали могат да предложат нова технология за улавяне и съхраняване на въглеродния двуокис, а не от държавата, която само трябва да създава подходящите условия за инвеститорите.

Министър Грънчарова прояви силен интерес към екологичната обстановка в Старозагорска област и пое ангажимент да съдейства на общността за пълното изясняване причините за обгазяванията в периода 2004-2006 г.