Няма да има страна член на НАТО, която да остане извън противоракетния щит, който се изгражда от съюзниците и главно от САЩ.

Това посочи министърът на отбраната Веселин Близнаков, като същевременно подчерта, че това е свързвано с изразходването на много средства.

Министърът на отбраната заяви, цитиран от Дарик радио, че противоракетният щит не е насочен срещу интересите на Русия, тъй като не е нападателно средство и че евентуалното влизане на страната ни в този щит ще защитава България не по-рано от 2012 година.

Припомняме, руската страна реагира остро, след като преди време стана ясно, че САЩ смятат да разположат на полска територия системи за ПРО.
Мотивите на Москва бяха, че евентуалните източници на опасност - Северна Корея и Иран, не разполагат с ракети, чийто обхват да достига района на Полша.

Вчера обаче стана ясно, че Русия се е съгласила на преговори на ниво експерти със САЩ по темата ПРО.

Интервю с шефа на US Агенцията за ПРО:
Русия няма от какво да се притеснява. Нашите системи, които разполагаме в Полша и Чехия, не могат да я застрашат с нищо. Очакваме след време реална заплаха от Иран.

Веселин Близнаков опроверга информацията в медиите за разполагането на първите американски части в България и Румъния още през лятото. Според Близнаков съоръженията за приемането на американски войници няма да са готови преди края на тази година.

Относно изпращането на 335 войници в Афганистан министърът каза, че българските войници ще останат в Афганистан за срока на операцията. Според него това няма да е най-тежката мисия на български войници зад граница.

Близнаков каза още, че военното разузнаване не разполага с информация страната ни да е по-заплашена от терористични атаки заради участието в Афганистан.