Напълно е готова окончателната версия на Плана за възстановяване и устойчивост, като България ще получи обратна връзка от Европейската комисия по-късно в днешния ден (6 април) или утре.

Това съобщи в началото на редовното правителствено заседание министър-председателят Кирил Петков.

"Финалната версия (на Плана за възстановяване и устойчивост) е абсолютно готова. Първо - гарантира се енергийната сигурност на България. Запазва се пълният капацитет на Маришкия басейн. Едновременно с това сме изцяло в рамките на Зеления преход. Използвахме иновативни решения, батерии, ВЕИ-та, геотермали, както и ВЕИ за жилищата", изтъкна той.

На "огромен пиедестал" било поставено върховенството на правото. "Най-накрая имаме механизъм за контрол върху главния прокурор. Това става със съдия, който временно ще вземе ролята на прокурор и след това ще се върне като съдия, за да няма конфликт на интереси", добави премиерът. Във фокуса на правителството са още реформата в КПКОНПИ, както и системата на обществените поръчки.

Петков се похвали още и с политиката в сферата на мобилността и по-конкретно, развитието на БДЖ чрез закупуването на 62 нови влака и изграждането на градски железници, както и политиката в сферата на насърчаването на иновативните и стартиращи бизнеси.

"Така че всички можем да се поздравим, че България има един много добър и работещ план", уверен бе правителственият ръководител.

Урсула фон дер Лайен идва в София да представи оценката за Плана ни

Урсула фон дер Лайен идва в София да представи оценката за Плана ни

Предвижда се закупуване на нови 42 влака за крайградските райони