България регистрира всички, които влизат на нейната територия. Ние не подминаваме никой, който е влязъл и потърсил убежище. Това заяви пред български медии в Атина министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин, съобщават от министерството.

Според него няма нужда да се говори за създаване на горещи точки, защото ние си вършим работата.

Калфин призна, че страната ни не е търсена от бежанците. Те продължават към държавите от Западна Европа. Причината е, че ние нямаме възможност да им предложим това, което другите им предлагат. Министърът подчерта, че това не означава, че проблемът ни е подминал, тъй като няма страна в Европа, която да е подмината.

Ивайло Калфин припомня, че ЕС е поел инициатива за релокация на бежанците, а България е поела ангажимент за приемането им на квотен принцип. Реално обаче нямало да се говори за квоти, защото никой не може да гарантира, че хората ще останат в страната ни.

„Плановете са до края на годината да вземем от 50 до 100 души от Гърция и Италия. Ние сме готови и имаме организация. Създали сме профил на бежанците, които сме готови да приемем - това са семейства - родители с деца, които да идват от Сирия", подчерта Ивайло Калфин. Той подчерта, че сме в готовност да им предоставим обучения по езици, включително и на български език, да им предложим последваща преквалификация и насочване към пазара на труда. Особено важно е като общество да се въздържаме от всякакви ксенофобски настроения, убеден е министърът.

Пред участниците в 11-световна среща на българските медии в гръцката столица той посочи, цитиран от БНР, че до края на следващата година броят на сирийските бежанци, които ще приемем, ще достигне 2000 души. Те са от споразумението за квотно разделение на 120 000 души в ЕС.

Според Калфин проблемът с бежанската вълна в Европа не е в количеството на бежанците.

Петстотин милионна Европа може да поеме 1 млн. бежанци. Проблемът е, че по начина, по който процесът се управлява към момента, се създава чувството, че той е буквално неуправляем", коментира Калфин. По думите му се усеща несигурност, все едно никой не знае колко ще продължи, докога ще продължи и какво ще се случи с идващите хора в европейските страни. Това, което трябва да направи Европа е да създаде ясни и точни правила за управление на бежанската вълна, категоричен е той.

Калфин предупреди, че докато процесът е неуправляем, дотогава ще има чувство за несигурност, което би могло да има много тежки последици за Европа.