До лятото на 2016 г. няма да чуете от мен дали ще се кандидатирам за втори мандат. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за "24 Часа".

По думите му, това не означава липса на ясна позиция от негова страна, а не иска да се измести големият дебат в обществото днес. Той не е за президентските кандидатури, а за справедливостта, според държавния глава.

Трябва да имаме достатъчно време, за да се фокусираме върху важните теми в държавата. Първо работата и резултатите, след това и намеренията.

Когато дойде времето, ще изляза пред народа и ще кажа ясно какви са моите аргументи, защо вземам това решение, каза той.

По отношение на случващото се в съдебната система, Плевнелиев каза, че чува какво иска народът. 94% от българските граждани казват, че тази система не гарантира справедливост към момента.Необходима е съдебна реформа, необходимо е да се върне доверието на гражданите в институциите. Това означава всички заедно - НС, правителството, магистратите, в честен и принципен дебат да стигнем до най-добрите решения.

За бившия правосъден министър Христо Иванов той каза, че е безспорно смел и компетентен министър, който взе своето отговорно решение, когато гласуването в Народното събрание се размина с неговата лична оценка по конституционните промени, които за държавния глава са стъпка в правилната посока. Можеха да бъдат и по-смели, но те ни дават възможност да вървим напред. Затова 2016 г. и по-точно периодът до лятото са най-важни за решителни действия по съдебната реформа.

Помолен да оцени мандата си дотук и да направи равносметка, Плевнелиев призна, че безспорно е имал труден мандат във време на извънредна нестабилност. През този мандат състави две служебни правителства в резултат на невиждано досега политическо противопоставяне, което доведе до смяната на пет правителства и три парламента в рамките на 2 години. Според него, двата служебни кабинета са се справили достойно със задачите си.

Той управлява във време на международна нестабилност, сблъсък на глобални и регионални сили и рекорден брой кризи по света. Рекорден брой терористични заплахи, рекорден брой мигранти и терористични актове, припони още той. Включително комбинация от много на брой и най-различни по естество кризи, които взаимодействат помежду си и правят средата още по-непредсказуема. Успях да държа здраво посоката на европейската интеграция на България и смятам, че това е едно достойно действие. Въпреки кризите и мигрантската вълна ние успяхме да опазим границата на България и на Европейския съюз и да се отнесем достойно към нашата мисия - от една страна, да спазваме човешките права, от друга гледна точка, да пазим ефективно границите си и сигурността на нацията, убеден е президентът.

Зададох нови приоритети в българската енергетика - енергийната либерализация, енергийната ефективност и енергийната диверсификация, както и премахване на зависимостта от една тръба и енергийни монополи, изреди той някои свои постижения. Енергийната либерализация ще се случи, а семействата и компаниите ще могат свободно да избират своите доставчици. Енергийната диверсификация напредна с бързи темпове. Включително разработваме собствени източници на газ, което повишава степента на сигурност в икономиката.

През 2015 г. бе постигната стабилизация във вътрешнополитически план. Това даде възможност да се постави фокус върху модернизацията и реформирането на важни сектори. Годината бе добра за икономиката на България.

По думите му, той води балансирана и принципна външна политика, но и смята, че винаги трябва да има ясно заявена позиция по важни международни въпроси. Цитира и конкретни ситуации, когато едва ли не единствен от управляващите е заявил такава. Отказва, обаче, да го определят като "ястреб". 

Той не разбира защо при сблъсъка между Турция и Русия ние всички трябва да намерим странен, почти невъзможен баланс в сблъсъка на тези сили. Според него, търсенето на такъв баланс изправя държавата ни пред риск. България е защитена в рамките на своето семейство - ЕС и НАТО.  Националният интерес на България изисква да бъдем активни в тези съюзи.