Един от основните въпроси бе какво е виждането за президента на всеки един кандидат и каква е неговата визия за развитието на президентската институция и на страната. Това каза ген. Съби Събев, номинация на БЗНС, след като бе изслушан на заседание на Реформаторския блок.

Ген. Събев коментира, че е имало въпроси дали съществува вероятност примерно левият политически спектър да придобие надмощие в президентските избори, дори да се стигнело до смяна на профила на президентската институция, каквито всяка политическа партия си задавала.

Ген. Събев заяви, че след като РБ обяви своето решение дали той ще е техният кандидат, тогава би казал дали приема или не.
„По принцип бих отговорил, ако така прецени РБ като цяло, ако действително в мое лице вижда подходящия кандидат, който най-пълно отговоря на техните изисквания за профил на президент или вицепрезидент”, посочи ген. Събев.

„По Конституция президентът олицетворява единството на нацията, кажете ми кой от българските президенти от българската история е бил обединител на нацията, дали всички нации европейски действително са обединени до такава степен”, коментира още ген. Събев функцията на президента да е обединител на нацията.
По думите му, президентът има възможности да работи за обединението на нацията.

На въпрос за личните му мотиви да участва в президентската битка, ген. Събев заяви, че е била отправена покана към запасното войнство и генералитета да излъчат номинация.

„Аз след определено колебание реших да отговоря положително на това желание на политическите партии”, заяви ген. Събев. Той изтъкна, че у нас малко се използвал потенциала, който притежава запасното войнство, където имало хора със сериозна експертиза и опит.

Той даде пример с Франция, където на всеки запасен генерал се предлагала позиция в държавната администрация, а при нас това било оставено настрана.

Относно номинацията на ген. Румен Радев, ген. Събев коментира, че се познават и двамата са представители на ВВС.
„Интересното е, че и двамата сме завършили един и същи колеж. Аз бях първият български офицер, който завърши Военновъздушния колеж”, заяви ген. Събев. Той не скри, че се е учудил от номинацията му, тъй като ген. Радев е имал добри изгледи за войскова кариера.

„Има едно правило – капитанът последен напуска кораба. ВВС не са катастрофирали напълно, за да напуска кораба. Тепърва започват сериозните усилия и инвестиции в модернизацията на ВВС”, заяви ген. Събев и уточни, че трудно възприема решението на ген. Радев да напусне точно в този момент.

Относно изобилието на генерали за тези избори, ген. Събев призна, че действително го има. „Някои казват, че това е резултат от липса на политическо лидерство в партиите. Според мен добър знак е, че действително се търсят възможности в тази ниша”, коментира ген. Събев.
Няма как да сме добре разпознаваеми, след като дълги години сме изпълнявали функции в системата на отбраната, коментира той въпроса за разпознаваемостта си на предстоящите президентски избори.