Изтребител МиГ-29 с монтирани двигатели от Полша е готов за летателна експлоатация. Това съобщиха от Военновъздушните сили (ВВС) в своята официална страница във "Фейсбук".

"Майор Иларион Иларионов и майор Митьо Митев изпълниха полет за проверка на работата на самолетните системи и двигателите в целия височинно-скоростен диапазон на самолета, при което отклонения от техническите изисквания не бяха констатирани.

В резултат на това е възстановена летателната годност на още един самолет МиГ-29 за нуждите на българските Военновъздушни сили", уточниха от ВВС.

България получи по един самолетен двигател за МиГ-29 от Полша в края на март и средата на май. Още през януари Стоянов съобщи, че два двигателя за МиГ-29 ще пристигнат от Полша.

Изтребителите МиГ-29 могат да летят още доста време в зависимост от това дали ги поддържаме, каза през февруари в интервю за БТА командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Николай Русев.

"Ако имаме възможност да ги поддържаме - изтребителите ще летят. Ако се окаже, че не може да доставим необходимите резервни части, което напоследък е факт, ще спрат скоро.

Ремонтираме старите МиГ-29 за 16 млн.лв.

Ремонтираме старите МиГ-29 за 16 млн.лв.

Министерство на отбраната пусна обществена поръчка

Много е важно дали ще съумеем да доставим резервни части. Самолетите имат ресурс, но събитията през последната година показаха, че поддръжката ще става все по-трудна", обясни той.

Командирът добави, че МиГ-29 могат да продължат да бъдат използвани до 2029 - 2030 г., ако има резервни части за тях.

2023 г. трябваше да бъде последната, в която МиГ-29 се използват за охрана на въздушното ни пространство. МО обаче допусна удължаването на ресурса им.

Към момента няма яснота кой би доставил т.нар. заместващ изтребител до пристигането на новия Ф-16 през 2025 година.