Почетният председател на ДПС Ахмед Доган съветва ДПС да не заимстват възгледите му за международната политика, за да не бъдат обвинени в нелоялност към евроантлантизма.

Това става ясно от пространната стенограма на изказванията и поздравленията по повод рождения ден на Доган.

"Актуалната евроатлантическа нагласа за отношението към Русия на мен не ми допада. Не споделям и това, което направи Русия по отношение на Крим, но не споделям и начина за упражняване на натиск спрямо Русия", заяви Доган. Според него Русия е твърде сериозна геополитическа реалност, за да се упражняват силови подходи към нея за решаване на критични политически проблеми.

ДПС и ГЕРБ се заяждат в комисията ЧЕЗ на кого му се работи и на кого - не

ДПС и ГЕРБ се заяждат в комисията ЧЕЗ на кого му се работи и на кого - не

Събрали сме се не да крием информация един от друг, заяви Таско Ерменков

"Препоръчвам Ви тази моя оценка да не се превърне в политическа позиция на ДПС. Защото ще ви обвинят в нелоялност спрямо евроатлантизма", предупреди той.

В своето поздравително обръщение към Доган, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ благодари на почетният председател, че е пътеводна светлина по пътя на всички им към мир, свобода и демокрация.

От своя страна в благодарствено изявление Доган акцентира, че се тревожи от случващото се към момента в света. Той вижда липсата на широкоскроени лидери в света. По думите му имперски амбиции, без значение от кой край на света идват, заплашват стабилността на "политическия логос на планетата". Сменената от Китай система петрол-долар на петрол- йоан притеснява Доган, той вижда създаване на условия за принудително коалиране с търговска и финансова мотивация.