Шест дни след тържеството на ДПС по случай настъпващите Новогодишни празници от партията изпратиха словото на нейния почетен председател Ахмед Доган.

В речта пред своите съмишленици Доган прогнозира прерастване на глобалната финансова криза в световна политическа криза, която поставя под въпрос стабилността на световния политически ред.

Ами ако пламне пожар какво правим?! Какво правим, ако пламне пожар, господа Ние сме в периметъра на потенциални военни действия… Или мислите, че това не е възможно?!

"За първи път съм притеснен, въпреки че по природа съм оптимист… Тревожно е, че Европейския съюз и страните членки първо не знаят какво да правят, второ, ако правят нещо, го правят съвсем формално и трето - ако решат „да се освободят“ от евроидеята и евростратегията за интеграция, не знаят как да го направят и какво следва след това.

ЕС в момента няма дълбока мотивация за развитие. Дори, мисля, че няма мотивация и за запазването си", заявява още Ахмед Доган.

По думите му, всичко в ЕС се прави инерциално. "ЕС няма необходимия за развитието си инвестиционен ресурс. Не са добре нещата и на равнище властови капацитет, за да се направи следваща крачка. Което означава формално съществуване, формално инвестиране във формална супер-общност", смята почетният председател на ДПС.

Страшно е държавата да се управлява с пиянски речи от Сараите, обяви Кънев

Страшно е държавата да се управлява с пиянски речи от Сараите, обяви Кънев

Определи словото на Доган като "пиянска история от Сараите"

Доган прави сравнение между бюджетите на ЕС за интеграция - около 120-130 млрд. и военния бюджет на САЩ - 600-650 млрд. щ.д., като заключава: "Съучастници сме в политическа игра с неясни правила и аморфни приоритети".

Почетният председател на ДПС изразява дълбокото си съмнение дали ще има изобщо Европейски съюз, тъй като до сега Европа не е показала, че има дълбока вътрешна мотивация да превърне ЕС в единен общ субект с геополитически мащаб.

Доган прогнозира още, че еднополюсният модел на света не може да остане в този си вид с категоричната доминация на САЩ.

НАТО адекватна система за отбрана ли е? Аз само ви съветвам - не приемайте нещата инерциално, като блуждаещи политически клишета в нашия динамичен свят

"Китай се развива много сериозно и агресивно. И, разбира се, Русия. И това се случва на фона на пасивната политика на ЕС... Утвърждаването на Русия е необратим процес, който искам да наблюдавате. Русия ще направи всичко възможно тази линия да продължи и, ако е необходимо, дори силово", коментира бившият лидер на ДПС.

Той задава и в прав текст въпроса: "НАТО адекватна система за отбрана ли е? Аз само ви съветвам - не приемайте нещата инерциално, като блуждаещи политически клишета в нашия динамичен свят", обръща се той към събралия се в „Сараите” елит на ДПС.

Според Доган световният ред с един геополитически полюс е на път да се преобразува много сериозно, като вероятно ще бъде многополюсен. Но в този контекст ЕС е в състояние “заспи” и се чуди какво да прави и къде да се закачи.

По думите му, не може в момента в ЕС да се говори реално за приоритет на свободата, толерантността, отговорността и дори на сигурността и стабилността. "Няма такова нещо. Не виждам следващите 10 години да има условия за романтична политика", заявява Ахмед Доган.

Той е категоричен, че светът не върви на добре. "Това за мен е факт, а не предположение. В този контекст, гаранция за нашата сигурност е целостта и стабилността на България".

Едно наше непремерено действие може да породи такива последствия, за които после да се чудим - ама така е било, ама някой не ни е разбрал, не ни е доразбрал и така, нататък

Доган предупреждава, че в региона, освен Русия, Турция иска да намери новото си място в световния ред и това може да породи много сложни взаимоотношения и кризи в региона на Балканите и Европа. Той изтъква, че новото препозициониране в целия регион е толкова сложен и подмолен процес, че на този етап трудно могат да бъдат предвидими последиците. Само едно камъче може да обърне каруцата на стабилността в международен мащаб, изтъква „усещането си” Доган.

Той продължава с критиките си към ЕС, обяснявайки, че европейското политическо време, поне на този етап, сериозно изостава от геополитическото. "Европейският съюз не е на ясно със себе си като идентичност, какво иска всъщност. ЕС все още няма идентичност, това е само проект на идентичност. И именно заради това ние се намираме в такава ситуация на разкрачен стоеж", констатира Ахмед Доган.

Той е особен остър към съпартийците си, заявявайки, че ДПС трябва да се поднови, но не може да се подмени, правейки намека - дори с подкрепата на съседни държави.

В прав текст Доган призовава събралите се в дома му: "Моето желание е с политиката да се занимават хора, които разбират от политика".

След сериозен упрек към сегашния лидер на партията Лютви Местан:

„Ние не се намираме в някакъв рутинен период на развитие, ние се намираме в криза, която не осъзнаваме като мащаб и дълбочина. И можем да бъдем жертва, като пушечно месо, на тази криза. Само си представете потенциалния конфликт между Русия и Турция.
За мен беше гаф тази декларация, г-н Местан.
Пентагона няма позиция, НАТО няма позиция. Освен това българинът е много чувствителен на тази тема. Тревожността му има силата на исторически архетип.
Ами ако пламне пожар какво правим?! Какво правим, ако пламне пожар, господа… Ние сме в периметъра на потенциални военни действия… Или мислите, че това не е възможно?! Аз не искам България да се превърне в жертва, не желая нашия електорат да бъде разменна монета за каквото и да е. Не искам!
Всякакви други идеи поставят под съмнение сигурността на живота, политическият смисъл на ДПС. Ако това не го осъзнаваме, значи не сме в час. Едно наше непремерено действие може да породи такива последствия, за които после да се чудим - ама така е било, ама някой не ни е разбрал, не ни е доразбрал и така, нататък.”

ЕС в момента няма дълбока мотивация за развитие. Дори, мисля, че няма мотивация и за запазването си

Доган предупреждава, че Балканите са мозайка от етнорелигиозни малцинства и при една такава ситуация всеки се стреми да потърси пета или шеста колона. Ако искате да играете тази игра - това е политическо бедствие. Аз не искам да бъда нито пета, нито шеста колона. Моята философия е в България и в региона да има сигурност, и то независимо от външните обстоятелства".

През последните дни усилено се заговори за връщането на Ахмед Доган в политиката. В края на словото си той дава отговор на тези предположения:

"Всички знаете, че съм наблюдател по дефиниция, но явно твърде на сериозно съм се приел като пасивен съзерцател. Но това не означава, че ще се върна в политиката".