Лидерът на ДСБ Радан Кънев определи словото на почетния председател на ДПС Ахмед Доган по време на тържеството на партията преди няколко дни като „пиянска история от Сараите”.

Държава, която се управлява от човек, който е излязъл от политиката, със среднощни речи на пиянски купон, е страшна работа и това не е шега”, заяви в студиото на предаването „Лице в лице” по БиТиВи Кънев.

Според него на речта на Доган може да се гледа по два начина - единият е, че някой се е напил и е говорил много сложни думи в опит да впечатли аудиторията, което няма да е първия път в неговата кариера. Другият е, че де факто лидерът на ДПС, въпреки всички глупости и каламбури, които използва, наддава едно много ясно и тежко политическо послание - а то е че, ДПС трябва еднозначно да се върне към корените си на кадесарска съветска формация.

Доган обвинява ръководството на ДПС в гафове и непремерени действия

Доган обвинява ръководството на ДПС в гафове и непремерени действия

От партията изпратиха словото на нейния почетен председател

ДПС в ядрото на реалното взимане на решения, което в пиянските сараи, а не на „Стамболийски”, винаги е обслужвало чуждия интерес, но това обикновено не бил интересът на Турция”, коментира Радан Кънев. По думите му, единствено през последните 3-4 години партията е имала лукса да обслужва протурския интерес заради сближаването на Анкара и Москва.

Лидерът на ДСБ е категоричен, че всички красиви приказки на Местан за евроатлантическата либерална ориентация на ДПС са рухнали от една пиянска реч на истинския лидер. Това е реалността в българската политика, отбеляза той.

Проблемът не бил в Местан, тъй като той не е глава на семейството. Думата му не значи нищо. В турската общност главата на семейството като даде дума, това се случва, затова преди време Радан Кънев казал, че вярва на Местан. Оказало се обаче, че той не е глава на семейството.

Според Радан Кънев силните играчи на 2015 г. са били Първанов, Цветанов и Доган

По мнението му в края на 2015 г. се задавала много сериозна ситуация, която предвещавала много сериозни неща за 2016 година.

Относно решението си да мине в опозиция, Радан Кънев заяви, че то не е изненадващо. Многократно бил обяснявал, че ако не бъде постигнато съгласие за реформата, той няма да може да остане част от мнозинството. Ако сегашното му решение е изненада, значи думите му били приети за блъф. Той обаче не блъфирал. Кънев обясни, че е решение на партията дали ще го последва или не. Ако не го направи, той щял да подаде оставка. Намира за наивно Реформаторският блок да остане във властта. Според него като се изключат няколко души, които са се вкопчили във властта, останалите били подведени.

Радан Кънев критикува и разширяването на администрацията, която според него ставала все по-партийна. Той казал на Румяна Бъчварова, че тя ще е следващата, защото групата на ГЕРБ, която е контролирана от Цветанов, Цацаров и ДПС не приемали идеята за електронни услуги и административна реформа.

Запитан дали минаването в опозиция е крачка към кандидатирането му за президент или нов десен проект, той заяви, че и двете тези са политически инструменти. Радан Кънев призна, че започва създаването на нов десен проект, който да бъде солидна, организирана и национално структурирана алтернатива. Проектът бил отворен за всички хора, с които е работил, без „откровените предатели и реликвите от миналото”. Дали проектът ще е свързан с президентска кандидатура или учредяване на политическа партия било политически инструмент, обясни още Радан Кънев.