Часове след пресконференцията на бившия председател на ДПС в София, тримата съпредседатели на партията дадоха брифинг в Разград. Един от тримата сегашни съпредседатели на движението - Мустафа Карадайъ, заяви, че ДПС има само един лидер.

"Удивен съм, че едва сега г-н Местан е разбрал, че не е и не може да бъде лидер и то на ДПС. Много късно е разбрал и че, лидер на ДПС е създателят и идеологът на ДПС доктор Ахмед Доган. ДПС може да има много председатели, но лидерът е един. Той не се назначава и не се избира. Лидерството се отвоюва".

"Лидерите се раждат, не се назначават", повтори Карадайъ.

На въпрос: "Как коментирате днешното изказване на Местан, че ДПС е проруска, олиргахическа партия, Мустафа Карадайъ заяви: "Колеги, вие ме карате да коментирам и несъществуваща тема. Хората, които отварят такива теми, те би трябвало да аргументират темите. Чрез нея се прави опит за подмяна чрез вътрешнопартиен процес да бъде подменена една друга тема".

Облягайки се на евроатлантическите ценности човекът от ДПС обвини в плагиатство свои съпартийци. "Пронатовската и поевропейската позиция на ДПС от нейното създаване досега, някой се опитва да я присвоява. Всеки, който се занимава с политика, знае, че пронатовската позиция на България първо беше изразена от ДПС, чрез нашия лидер Ахмед Доган", каза Карадайъ без да припомня първата реч на Соломон Паси в парламента за бъдещо членство на страната ни в НАТО.

"България извървя пътя си да стане член на НАТО по време на правителство, в което ДПС беше коалиционен партньор. В последствие България стана член на ЕС, пак по време на правителство, в което ДПС беше коалиционен партньор. Целият този път бе извървян от България благодарение и на ДПС”, заяви Мустафа Карадайъ.

Депутатът не спести характеристиките си към своя доскорошен председател. "На Балканиете политиката е още по-сложно минно поле, явно неговите сапьори са слаби", допълни Карадайъ.

Относно възможността Местан да има своя партия, той каза, че какъв път Местан ще извърви, си е негов проблем. "Хората, които не споделят ценностите, философията и идеологията на ДПС, но са избрани с гласовете за ДПС, да бъдат така добри да напуснат народното събрание, за да може гласоподавателите на ДПС да видят своите избраници там" призова депутатът.

„Да участват на изборите със свои платформи, ценности. Ако убедят избирателите, ще бъдат в народното събрание. Днес не им е там мястото”, заяви Мустафа Карадайъ.

Относно тезата на Местан, че връщането на ДПС във властта минава дясното, депутатът заяви, че: "Връщането минава през диалога с нашия избирател, с българските граждани, защитавайки ценности в сложния регион - Балканите, и в частност - в България, защитавайки националните ни интереси".