Законопроектът за банковата несъстоятелност на Цонев и Пеевски бе приет на първо четене със 124 гласа „за“ и 4 гласа „въздържал се“, с което Народното събрание гласува докладът на "Аликс партнърс" да бъде публикуван.

Предложението на ДПС касае разсекретяването на доклада на международната разследваща компания „Аликс партнърс” за фалита на КТБ. 

В изявление Фондът за влоговете и AlixPartners отговарят на „зле обоснованите и вредни спекулации”

В изявление Фондът за влоговете и AlixPartners отговарят на „зле обоснованите и вредни спекулации”

Отговарят на депутати

Другият законопроект, с който депутатите стартираха работния си ден е на ГЕРБ и той пък се отнася до скъсяване на сроковете, в които съдът трябва да се произнесе за одит на кредиторите по масата на несъстоятелността. 145 депутати подкрепиха законопроекта на ГЕРБ, а 1 се въздържа.

По време на дебатите Йордан Цонев от ДПС посочи, че целта на внесените от него промени е защита на обществения интерес чрез публичност. Според него клаузата за конфиденциалност пречи да се разкрие цялата истина.

"Най-добрата защита на обществения интерес е прозрачността”, категоричен бе той.

На свой ред Данаил Кирилов от ГЕРБ посочи, че се водят повече от 400 дела заради фалита на КТБ и настоящите законови разпоредби щели да поставят съдилищата в особено затруднено положение. Освен това той предупреди за възможни пречки за спазване на съдебните срокове. Именно затова и ГЕРБ внасяли сготвените промени.

Реформаторът Мартин Димитров посочи, че е с нагласата да подкрепи и двата законопроекта. Той е доволен, че докладът на разследващата компания ще бъде публичен, но настоя и договорът с нея да стане публичен.

Затова и реформаторите преди второ четене ще внесат съответната промяна.

Международната компания да се ангажира със събирането на парите, настоя още Мартин Димитров с мотива, че общественият интерес е да бъдат върнати парите.

Йордан Цонев излезе отново на трибуната, за да посочи, че партията му ще подкрепи идеята на реформаторите договорът за международното разследване за фалита на КТБ да стане публичен.

Патриотът Димитър Байрактаров предупреди обаче: „Законът няма обратно действие. Той не може да действа със задна сила.” По думите му ако действително се цели да се разкрие истината за КТБ, то трябва да се помисли и за съответните законови промени, така че тези изменения да действат и за фалиралата КТБ.