Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев заяви, че "не обича критикарството на дребно", затова и ще си позволи да коментира новите политики и проекти в плана за възстановяване и устойчивост, когато ги види. Коментарът си той направи по време на онлайн дискусия на тема България след COVID-19 - възстановяване и развитие.

Според него няколко месеца забавяне няма да повлияят негативно и нищо фатално няма при разработването на новия план. Ако служебното правителство има конкретни действия по разработването на плана, нека ги направи и ние ще ги коментираме, когато го представят, подчерта още Томислав Дончев.

Служебното правителство работело денонощно, за да спаси Плана за възстановяване

Служебното правителство работело денонощно, за да спаси Плана за възстановяване

Това обяви вицепремиерът Пеканов

Единственият шанс зеленият пакт да бъде успешно начинание е да има успешни политики, процеси на позеленяване в целия свят и Европа да бъде глобалният лидер на възможност да продава и да разработва технологии, е мнението на Дончев. На него все още не му е ясно как може да се обясни, че се затварят вътрешни мощности в цяла Европа, а в същото време някъде в Азия се отварят нови въглищни централи. Затова й обясняването на Зелена сделка на обикновените хора и изключително трудно.

По думите му това е един много особен феномен и вероятно това е предизвикателството на последното десетилетие - публичните политики стават все по-сложни и по-сложни.

Той открои като много типични примери две радикални малцинства. Първите са тези, които искат позеленяване колкото се може по-бързо, ако може и след една година, а другите са заетите в най-критичните райони, които са силно скептични и агресивни спрямо позеленяване. Това не е добра среда за сложна и предизвикателна реформа, изтъкна Томислав Дончев.

За него първата тема, която трябва да се подхване е създаването на минимум обществен консенсус, който да позволи, доколкото е възможно безконфликтно и безпроблемно да се следват процесите. Дончев посочи, че необичайно имаме дефицит в инвестирането на повече мисъл, повече адекватна и обществена дискусия. Всички нови политики са възможност и предизвикателство, и Дончев би искал да избяга от захаросания разговор. Истината е, че бъдещето е пълно с възможности и предизвикателства и ние трябва да бъдем достатъчно умни, бързи, организирани и консолидирани, за да използваме всички възможности, подчерта Дончев.

Ако Европа остане сама в това начинание, ефектът няма да бъде толкова добър колкото се очаква, посочи Томислав Дончев.