Служебният вицепремиер по управлението на еврофондовете Атанас Пеканов изрази недоволство от нивото на амбиция на Плана за възстановяване и устойчивост и посочи, че е заварил процеса в късна фаза.

"Има доста работа по текущата версия на плана. Работим 24/7, за да го спасим. Планът не изпълнява в достатъчна степен амбициозните цели на Европейската комисия. Но целите на ЕК трябва да бъдат напаснати към обстоятелствата в България и да не вредят на нито един регион в страната. Няма да оставим европейските приоритети да бъдат по-силни от нашите национални... Целта ни е да направим средствата да се използват по ефективен технически начин", изтъкна той пред БНР.

Д-р Стойчо Кацаров и Херо Мустафа обсъдиха Плана за възстановяване и устойчивост

Д-р Стойчо Кацаров и Херо Мустафа обсъдиха Плана за възстановяване и устойчивост

Херо Мустафа обсъди и COVID-19 пандемията

По думите му бъдещето е в науката и в иновациите и приоритетите са в технологическото развитие и по-доброто му използване.

"Имам притеснение заради проверките на проектите от миналото, но и притеснение на макроикономическо ниво. Имаме чувството, че евросредствата не ни помагат достатъчно да наваскаме", коментира още Пеканов.

Според него основната отговорност на служебното правителство е да преведе страната през този период на относителна политическа нестабилност и да гарантира, че важните процеси се случват.

"Да гарантираме, че политическата нестабилност не се превръща в икономическа, която да повлияе на живота на хората. Затова всякакви проблеми и недобри практики от миналото, които могат да бъдат премахнати, са важни. Имаме задача да действаме почтено и отговорно. Нашата заявка е да върнем държавността", настоя служебният вицепремиер.

Атанас Пеканов: Надявам се да възстановим Плана за устойчивост

Атанас Пеканов: Надявам се да възстановим Плана за устойчивост

Има критики към сегашния План