Планът за възстановяване и устойчивост не е достатъчно амбициозен. Това заяви в служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов в ефира на БНТ.

Той уточни, че в други страни плановете са развити в началото като макрорамка, след което от отделните по-специфични по ресори министерства и експерти. А тук по думите му този подход не е напълно спазен.

"Има отворени въпроси, т.е., технически неизправности, които службите на ЕК неформално ни индикират, че не са готови. Т.е., той в сегашния си вид не е готов, а в същото време ние искаме да го подобрим", коментира Пеканов.

Служебният вицепремиер допълни, че някои от критиките са, че в сферата на декарбонизацията нямаме достатъчно амбиция, заложените проекти не са достатъчно и не са достатъчно ефективни. Според него от друга страна, в социалната сфера също може да има подобрение.

Той беше категоричен, че е започнала много интензивна работа и всеки ден се провеждат срещи. Има един много деликатен баланс между това да се опитаме да подобрим още Плана, но и да не се забавяме много, да се опитаме възможно в най-кратък срок той да е готов. В рамките на този служебен кабинет ще се опитваме той да е готов, каза още Пеканов.

Именно Планът за възстановяване и развитие стана и повод за първите разправии в новия парламент, тъй като депутатите викаха два пъти и очакваха премиера в пленарна зала да дойде и да докладва за предложението. Борисов така и не се яви - първия път си пусна отпуска, а вторият път влезе за спешна операция в болница.

Във лайф Банкя Борисов и членовете на ГЕРБ, които бе поканил направиха представяне на Плана за първи път.