"Ако някой трябва да дава разяснения за Националния план за възстановяване и устойчивост, това съм аз, смисълът да бъде канен премиерът Бойко Борисов в Народното събрание е да бъде обиждан. Ако някой искаше да научи нещо за плана, аз бях с часове в парламента и имаше прекрасната възможност да ме питат, а аз да отговарям". Това заяви вицепремиерът в оставка Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.

Припомняме, че за втория ден работа 45-то Народно събрание бяха извикали в пленарна зала премиера Бойко Борисов, който да отговаря на въпроси за Плана за възстановяване и устойчивост. Премиерът обаче излезе в отпуска, а на извънредното правителствено заседание заръча на вицепремиера Томислав Дончев да внесе този план и да отговаря на въпросите на депутатите. Изслушването обаче се провали, а депутатите решиха то да се проведе на 21 април, като за този ден отново извикаха Борисов.

Парламентът отново вика Борисов, ГЕРБ скандират "Мутри, вън!"

Парламентът отново вика Борисов, ГЕРБ скандират "Мутри, вън!"

Най-накрая Кирил Ананиев се изнесе от залата и помаха на депутатите

Той увери, че планът не е скапан, корупционен и некадърен. Първо бил призивът на народните представители, че планът не ставал,а  след това питали защо планът не бил внесен - "като вицът все едно с шапка, все едно си без шапка", обобщи Томислав Дончев.

Вицепремиерът в оставка уточни, че няма саботаж и злорадство в плана, а оставянето му на трупчета е толерантност. По думите му финалната продукция, която трябва да произвежда политика, е нещо за хората.

Бизнес и синдикати искат удължаване на икономически и социални мерки до края на годината

Бизнес и синдикати искат удължаване на икономически и социални мерки до края на годината

АИКБ, БСК, БТТП, КРИБ, КТ "Подкрепа" и КНСБ с обща изява

Този парламента за Томислав Дончев е "странен", а той прозира идеята на всички останали "народните представители ГЕРБ да бъдат заковани за банките, за да може безгласно да бъдат обиждани и да им се вика "Оставка".

Той не е чул грозни реплики от страна на колегите си от ГЕРБ, но пък е чул отправени обиди от страна на новото мнозинство. Това ли е смисълът на парламентаризма и за това ли са изпратени там, запита реторично Дончев.

За Томислав Дончев - или не му е дошло времето за премиер, или вече му е минало

За Томислав Дончев - или не му е дошло времето за премиер, или вече му е минало

Той вижда в ревизионната комисия само трибуна за политически сензации