Дарение от Офиса за военно сътрудничество за Националния център по заразни и паразитни болести на САЩ бе поводът за среща на посланик Херо Мустафа със служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Информацията е на министерството на здравеопазването.

Дарението е консумативи за извършване на PCR тестове. Д-р Кацаров благодари на посланик Мустафа и нейния екип за дарението. Той представи своите приоритети като министър на здравеопазването.

Кацаров и Мустафа разговаряха за предизвикателствата, пред които са изправени държавите в продължаващата над година и половина пандемия, породена от COVID-19.

515 000 потвърдени случая на коронавирус за денонощие по света

515 000 потвърдени случая на коронавирус за денонощие по света

Статистиката на СЗО се основава на официално потвърдени данни от страните

Вниманието му ще бъде насочено към увеличаване на обхвата на ваксинация в страната като целта е приоритетно да бъдат ваксинирани най-застрашените граждани-лицата над 60 години. Д-р Кацаров посочи, че едва 17,5% от българските граждани над 60 години са с поставена първа доза ваксина срещу COVID-19.

"Това е и възрастовата група, която боледува най-тежко", обясни д-р Кацаров. Средната възраст на починалите български граждани, при които е установена коронавирусна инфекция, е 72 години, стана ясно от думите на д-р Кацаров.

От здравното ведомство са създали организация за имунизиране на трудноподвижните лица и живеещите в труднодостъпни райони.

Без екологична оценка на плана за възстановяване

Без екологична оценка на плана за възстановяване

Това съобщиха от МОСВ

Посланик Мустафа постави въпроса за Плана за възстановяване и устойчивост в областите от компетенциите на Министерство на здравеопазването. В отговор българският здравен министър обясни, че предстои корекция на плана в посока електронно здравеопазване, дигитализация и внедряване на нови технологии.

Двамата изразиха надежда за задълбочаване на сътрудничеството в областта на превенцията и контрола на заболяванията.

Малко по-рано американският посланик се срещна и с финансовия министър Асен Василев. Тя имаше среща и със служебния премиер Стефан Янев.