В задочен спор чрез медиите влязоха щефът на НИМ проф. Божидар Димитров и червената депутатка Татяна Дончева.

Първо Дончева поиска досието на Димитров от Държавна сигурност, за да се увери, че атаките срещу нея имат връзка с бившето ДС.

„Искам само още да бъдат извадени документите на Божидар Димитров, една дама дисидентка и още двама-трима души, за да добия представа дали кампанията, която развиват от години срещу мен, има връзка с Държавна сигурност или не", каза Дончева.
Тя заяви, цитирана от БНР, че в атаките срещу нея участвал и уволненият от Нова ТВ Георги Коритаров.

В отговор на това професорът изрази съмнението си в интелектуалните възможности на Дончева.

Дълбоко невярно, по думите му, е схващането, че ДС е управлявала България преди и след 10 ноември.
„Т.нар. агенти на ДС познаваха само водещите ги офицери и по никакъв начин не биха могли да се обединят в усилия да разрушат „светлото бъдеще и кариерата на Татяна Дончева", заявява Димитров.

„Ако Татяна Дончева има някакви проблеми в обществото, а и вътре в БСП - знаем по какъв срамен и недостоен начин влезе във Висшия съвет на БСП, то това се дължи на нейните крайно ограничени интелектуални възможности, които са ясни както на обществото, така и на голяма част от нейните съпартийци", подчертава професорът, цитиран от "Фокус".

Той припомня, че още през 2001 година е извадено досието му, от което станало ясно, че е бил сътрудник на Първо главно управление на ДС, отдел Културно-историческо наследство.

Става въпрос за периода от 1973 до 1980 г., когато съм работил само за чужбина, тъй като Първо главно беше само за чужбина, но не и за България, заяви Димитров.

Ако Татяна Дончева не я мързи, може да отиде и да го прочете - досиетата са достъпни, препоръча професорът.

В качеството си на историк Димитров разяснява, че България е била управлявана от ЦК на БКП, от Политбюро на ЦК на БКП и от генералния секретар на БКП.

Държавна сигурност беше само една от институциите и тя не би си позволила да направи нищо, ако не получи съответното нареждане, заповед или постановление на въпросните три институции, обяснява проф. Димитров.