Обвинения към управляващите хвърли в "Панорама" по БНТ Гълъб Донев - бивш служебен премиер и настоящ началник на кабинета на президента. Той критикува подхода към службите, скока на цените и действията за Украйна. 

По думите му, "Продължаваме промяната" (ПП) искат да превземат службите, да ги направят техни послушни инструменти, за да се окопаят във властта. Ръководствата на службите са били сменени още по време на служебните правителства през 2021 г. със съгласието на тогавашните министри Николай Денков, Кирил Петков и Асен Василев.

"Ние сменихме ръководството, служителите и службите продължиха да работят, ние не искахме да ползваме службите за лични, користни интереси, които пролича в среднощното заседание на ПП.", каза той. 

Заяви, че като служебен премиер той не си е позволявал неконструктивна критика към предходните, но в последните две предизборни кампании партиите са се надпреварвали да приписват неуспехите си на служебните кабинети. 

Кирил Петков: В понеделник внасяме законите за службите

Кирил Петков: В понеделник внасяме законите за службите

Бойко Борисов или да ги подкрепи или да каже защо ги отхвърля

"Когато поех управлението на страната нямаше обществена система, която да не беше в криза или да не беше спряла работа отпреди 8 месеца. През цялото време съм се занимавал с това да решавам проблеми, а не да търся комфорт", настоя той.

Изтъкна, че служебното правителство е овладяло инфлацията и е понижило цените на горивата до 2,20 лв., но сега цените отново се покачват. 

"С всяка бележка от магазина или бензиностанцията българският гражданин плаща грешките на правителството. Не само международната конюнктура е проблемът", счита той.

Според Донев, действията на правителството за Украйна са повече на думи. Подчерта, че парламентът не се е съобразил със становището на МС за дерогацията на руския петрол, а проблемът с вноса на украинско зърно и слънчоглед няма решение, а само се отлага.

ЕК отчита силен ангажимент на България за износа на украинско зърно

ЕК отчита силен ангажимент на България за износа на украинско зърно

Украйна твърди, че е изнесла 4 милиона тона зърно през август

"Президентът Радев още първия ден осъди руската агресия в Украйна и до момента има позиция, която обаче полека-лека целият свят започва да се обръща и започва да гоори в съзвучие с президента. Това се случва и в САЩ, и в Германия, и в други европейски страни. Президентът е за това - да се търсят механизмите на дипломацията, чрез които да се постигне мирно решаване на този конфликт", каза още Донев.

Припомняме, че по-рано в петък лидерът на ПП Кирил Петков съобщи, че в понеделник внасят законите за реформи в службите за сигурност.

"Ако Борисов не иска да прави тези реформи, нека да заяви защо. Ако пък иска, нека не бави нито ден повече, защото отговорността пред всички нас е огромна," заяви Кирил Петков.

Кабинетът дава 63 млв. на зърнопроизводителите

Кабинетът дава 63 млв. на зърнопроизводителите

Забраната за украински слънчоглед е да може родните производители да реализират продукцията си

Ще ускорим процедурите, за да могат средствата по-бързо да достигнат до земеделците. Осигурени са 63 млн. лв. за зърнопроизводителите. Спирането на вноса на слънчоглед ще помогне да се реализира продукцията на родните производители. Това заяви на 20 септември премиерът Николай Денков.