ДПС осъди Холокоста и призова за съпричастност към жертвите на този геноцид. Депутатите от движението изразиха позицията си с декларация от парламентарната трибуна, прочетена от зам.-председателя на групата Тунчер Кърджалиев.

"На 1 ноември, 2005 година Общото събрание на ООН обявява в своя резолюция датата 27 януари като Международен ден за възпоменание на Холокоста. В нея се призовава човечеството да почита паметта на жертвите на този геноцид", посочи Кърджалиев и напомни, че именно на 27 януари през 1945 година е освободен концлагера в Аушвиц, където са загинали над 1,5 млн. души.

"Това са главно евреи, но също и от други обществени групи - роми, хора с увреждания, политически опоненти, хомосексуалисти", изтъкна ДПС депутатът. 

Той отбеляза, че прогресивното човечество дълбоко страда за жертвите на Холокоста и заради това от ДПС остро и категорично осъждат един от най-големите грехове, извършени от човешка ръка срещу целокупното човечество - Холокоста.

"Остро осъждаме всички форми на ксенофобия, включително и отказа от проявява на елементарна толерантност в обществото", отсече Кърджалиев и съзря през последните години у нас "криза на толерантността и разгърнали се ксенофобска риторика и истерия".

Точно заради това от ДПС се обявяват и против преклонението и възвеличаването на личности, свързани с фашистка идеология и мероприятия в тяхна чест, съпроводени с демонстрации - т. нар. ежегоден "Луков марш".