ДПС ще бъдат остро критични и безкомпромисни по време на дебатите за искания вот на недоверие към правителството заради проблемите в здравеопазването.

Това заяви по време на пресконференция зам.-председателят на партията Лютви Местан.

Той посочи, че въпреки острата критика, която ще изрази ДПС, от партията ще останат конструктивни. По думите му вече са избрани ораторите, както и основните проблеми, които ще бъдат засегнати.

От партията на Доган ще бъдат доволни, ако все пак се стигне до консенсус по отношение на критичните сектори в сферата на здравеопазването. Местан подчерта, че вотът на недоверие също е вид диалог между управляващи и опозиция.

Местан заяви още, че се финализира едно от решенията на ДПС - да излъчи номинацията на Сабрие Сапунджиева за омбудсман на България. По думите му все още се очаква официалната позиция на Коалиция за България, които по-рано днес заявиха, че предстои да обсъдят номинациите.

Според Местан червените все още не са решили дали ще излъчат свой кандидат и затова не знае със сигурност дали ще получат тяхната подкрепа за Сапунджиева.

От ДПС ще внесат в парламента проектна декларация във връзка с изселването на роми от територията на Франция. Декларацията е базирана на резолюцията, приета от Европейски парламент на 09.09.2010 г., според която всички европейски граждани имат право да пътуват свободно на територията на ЕС, както и да пребивават в избрана от тях страна.

Основната цел на тази декларация е да се даде посока за официална позиция на българското правителство при участието на страната ни в общоевропейски дебат за интеграцията на ромите и други чувствителни категории европейски граждани, подчерта Местан.

Според него досегашната позиция на правителството е неясна и неопределена.

От партията на Доган призоваха за прекратяване на насилствената екстрадация на ромите от Франция и изразиха дълбоката си загриженост относно стотиците граждани и техните семейства. Те настояват парламентът да изрази своята ясна позиция за хуманно решаване на проблема с ромите.

Местан заяви, че от партията изразяват дълбоко съжаление за закъснялата реакция на българското правителство.

На въпрос защо председателят на ДПС Ахмед Доган не се е срещнал с премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган Местан заяви, че са некоректни интерпретациите от типа: „Еди кой си отказа среща на еди кой си".

Той подчерта, че ДПС не са имали никаква комуникация с протокола на Министерски съвет.