Намаляване на срока на предизборната кампания от 30 на 21 дни, предлага депутатът от ДПС Христо Бисеров.

Той е внесъл проект за промени в Законите за избор на Народни представители и избор на членове за Европейския парламент, които Комисията за промени в изборното законодателство ще обсъжда по-късно днес.

Бисеров предлага още денят за размисъл преди изборите да отпадне.

Предложението на Бисеров беше подкрепено и от друг член на ДПС - Лютви Местан. Според него, ако предизборната кампания бъде съкратена, изборите ще се проведат по-рано - най-вероятно през първата седмица на юли. Има много разум в предложението на господин Бисеров, заяви Местан.

Междувременно:
НДСВ обмисля явяване с ДПС на изборите
                            Още...
                                                       

По този начин продължи Местан ще се отговори на както сам се изрази „ основните страхове" на НДСВ и десните партии вотът да е в разгара на лятото, когато десният избирател е на море.

Не такова мнение обаче изказа лидерът на ДСБ Иван Костов. Той коментира, че така опозицията се лишава от възможност да представи своята програма за решаване на проблемите. По думите му, ако промените бъдат приети, управляващите ще имат преимущество.

Те непрекъснато говорят за това, което са свършили, заяви той и добави- ние обаче се нуждаем от време, за да представим идеите си. Костов коментира още, че е против отпадането на деня за размисъл преди изборите, защото според него има хора, които до последно се колебаят за кой да дадат своя глас.

Припомняме, междувременно лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски съобщи, че в редиците на жълтите се обсъжда съвместно явяване на изборите с ДПС.

По-късно, по време на първото заседание на временната парламентарна комися, която трябва да разгледа всички внесени в НС изборни законопроекти, Ваньо Шарков от ОДС категорично се обяви против идеята за съкращаване на предизборната кампания за национален парламент.

Той подчерта, че такова съкращаване никога не е предприемано - дори при извънредни избори, и няма основания сега да се счита за наложително.

Татяна Дончева от БСП опонира като изтъкна, че ако искаме изборите да бъдат в началото на юли не може да не се пристъпи към съкращаване на срока за кампанията.
Иначе, поясни тя - в определен период от време ще съвпаднат кампаниите за европарламент и за национален парламент.

Христо Бисеров от ДПС изрази опасения, че противниците на идеята за съкращаване на предизборната кампания, всъщност целят изместване на изборите за към края на юли.

Ако искате на 7 юни да има избори за европарламент и после - поне една седмица пауза, а следващите избори (за национален парламент) да са на 5 юли, трябва да се съкрати срокъг, категорично заяви Бисеров.

Според него 7 юни и 5 юли за разумните дати за двата избора.