До следващия понеделник ДПС може да е готово с политическото решение да се повиши на осем процента изборната бариера за коалиции.

Това обяви заместник-председателят на партията Лютви Местан.

По негово нареждане първоначално разотишлите се журналисти бяха събирани от улицата отново в централата на движението, където се проведе първоначално отменената пресконференция.

Към 15:30 ч. както обясни Местан, Централното оперативно бюро и парламентарната група са нямали решения по ключови въпроси, касаещи именно изборното законодателство.

Парламентарната група на ДПС подкрепя няколкопредложения, които дават отговор на обществените очаквания, заяви Местан и като пример посочи гарантиране честността и прозрачността на избора, както и данните от  личните карти на избирателите да се вписват в избирателните списъци след гласуване.

Друга идея, която среща известна подкрепа, е избраният състав на ЦИК за евроизборите да остане същият и за националните. Има логика в тази идея и бихме я подкрепили да се реализира,обясни още Местан.

Спортният момент е предложението на Яне Янев и група представители от опозицията за осемпроцентовата бариера за коалициите.

Ние сме наясно с факта, че тази идея закономерно се натежава със съмнението, че има за адресат обединителните процеси в дясното пространство, каза още заместник-председателят на ДПС.

Той подчерта факта, че това предложение не идва от управляващите партии. Това не означава, че въпросът не е дискусионен,отбеляза Местан.

Ние оставаме верни на принципите си, че промени в изборното законодателство не трябва да се правят в последния момент, коментира още той.
Местан подчерта, че ДПС няма частен интерес от по-висок праг за коалициите. Бариерата е инструмент за моделиране на стабилна политическа система, поясни Местан.

Ние се абстрахираме от фигурите на вносителите (Яне Янев, б.р.), каза още той, подчертавайки, че идеята все пак заслужава внимание. От партията са готови да се включат в дискусия по темата.
В тази дискусия  трябва да вземат участие и партиите от коалицията и дясната опозиция в парламента.

Лютви Местан допълни, че в последно време политическото оцеляване чрез прескачане на заветните 4 % се превръща в цел и по този начин се изменя същността на воденето на политика.

Освен това в името на тази цел политически партии с различени цели и идеали се обединяват. Ние сме убедени, че тези осем процента не би следвало да са и не са проблем за коалицията СДС-ДСБ, подчерта той.

Друга точка от дневния ред, обсъждана днес, е промяна в избирателната системаи създаването на 31 едномандатни избирателни региони, в които ще се избират мажоритарни кандидати.

ДПС са склонни да подкрепят и тази идея с уговорката да не се захранват излишно високи очаквания от въвеждането на мажоритарни елемент.

85 % отбългарските граждани споделят силни очаквания в посока въвеждане на мажоритарния елемент, изтъкна Местан. Това е и една от причините партията да е салонна да подкрепи идеята.

Несмесената избирателна система като самостоятелна панацея ще излекува проблемите на политическата ни система, смята той и допълни, че това е началото за въвеждането на по-високо качеството в политиката.