ДПС никога не е било и няма да бъде против Турция и не само против Турция, но и против нито един наш съсед. Това категорично заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пред многохилядния митинг в местността Демир баба текке, съобщават от партийния пресцентър.

"Майските събития, протестите срещу т.нар. "възродителен процес", организирани и проведени от мюсюлманите и турците, водени от д-р Ахмед Доган, са за България това, което е за чехите Пражката пролет, за Унгария събитията от 1956 г. Именно те доведоха до падането на тоталитарната власт", припомни Карадайъ.

Коментирайки събитията от т.нар. "възродителен процес", лидерът на ДПС заяви, че насилствената смяна на имената, забраната на религията, езика, културата, поотделно и на различни етапи в различни региони са предизвикали масовото недоволство сред турците и мюсюлманите в България.

Мустафа Карадайъ подчерта, че хората на Делиормана и Североизточна България не са се изплашили да застанат на мирни протести, организирани от Доган през 89-та години.

"Мирни протести, срещу които държавната машина изкара танкове и автомати", подчерта той.

Карадайъ посочи, че недоволството не би имало успех, ако не е било организирано и канализирано именно от Делиормана.

Той допълни, че 28 години заедно, единни и ежедневно водят борба с името на правата, свободите и демокрацията на нашата родина. 28 години последователно водели политика на толерантност и мир, на единство и заедно, на стабилност и сигурност в нашата страна и целия регион.

Мустафа Карадайъ остро осъди опитите да се манипулират и фалшифицират историческите факти относно Майските събития. Той подчерта, че тези, които се опитват да градят собственото си алиби, всъщност са предателите, преминали отвъд границата. По думите му това са хора без философия, без идеология, които си служат единствено с фалш и лъжа. "Те са наши врагове и ние ще бъдем непримирими срещу тях и тези лъжи няма да ни разделят", закани са Мустафа Карадайъ.