ДПС обмисля изненадващ ход - партията да подкрепи мажоритарния вот в два тура, каквото предложение вече внесоха от ГЕРБ. Това обясни в НС Хамид Хамид, който е член на правната комисия. Той смята да предложи на ПГ на ДПС да подкрепи ГЕРБ в тази им законодателна инициатива.

Тепърва предстои заседание на парламентарната група по този въпрос и ние нямаме позиция все още, допълни обаче той.

Започваме с мажоритарния вот и Закона за концесиите, обеща Цветан Цветанов

Започваме с мажоритарния вот и Закона за концесиите, обеща Цветан Цветанов

До юли трябва да сме избрали квотата за ВСС, настоява председателят на ПГ на ГЕРБ

Предстои сериозен дебат по въпроса и всеки ще изложи своите аргументи. Ще вземем решение и ще го отстояваме, категоричен бе Хамид. Аз съм изтъквал досега на няколко пъти аргументи относно мажоритарната система и те са били в посока против, но сега мисля да предложа на моите колеги народни представители аргументи в полза и да подкрепим законопроекта, подчерта депутатът.

За нас основното е всеки да има възможност да гласува, гласът да бъде отчетен действително и представителността в парламента да е на възможно най-много български граждани, коментира още Хамид. По думите му "всепризнати анализатори на изборно законодателство у нас и специалисти по изборно законодателство дават на ДПС стартов пакет от 30 народни представители", което не било малко.

Мажоритарният вот бетонира големите партии, гневи се Симеонов

Мажоритарният вот бетонира големите партии, гневи се Симеонов

Текстът бил необмислен и вреден за демокрацията

Хамид Хамид очаква финансови разчети от ЦИК колко ще струва прилагането на тази система.

За нас не е драма, подчерта депутатът от ДПС и припомни думите на председателя на ДПС от една пресконференция : "Нека, който внася нещо, воден от популистически подбуди, да внимава какво внася, да не вземем случайно да го подкрепим...", каза още Хамид Хамид.

С подкрепата на ДПС изборният проект на ГЕРБ за мажоритарен вот минава в зала.