Този вариант на текста за въвеждането на мажоритарен вот няма да бъде одобрен от Обединените патриоти. Това заяви заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Валери Симеонов пред БНТ.

Според Симеонов текста за въвеждането на мажоритарен вот в страната е необмислен и вреден за демокрацията у нас. Той припомни, че такава система имало само в Буркина фасо и Сенегал. По думите на Симеонов системата във Франция също е такава, но новият френски президент Еманюел Макрон обещал да въведе промени в изборния закон, защото по този начин се "убива демокрацията".

Патриотите не подкрепят мажоритарен вот в 2 тура

Патриотите не подкрепят мажоритарен вот в 2 тура

Искат и драстично орязване на субсидиите за партиите

Според Симеонов, ако в България се въведе мажоритарен вот, това би "бетонирало големите политически партии... в най-добрия случай ще имаме 3 партии в парламента", добави той. Той подчерта, че у нас трябва да се търси смесена система с мажоритарен елемент, "... но в този вид - не", категоричен беше той.

По думите на Симеонов между ГЕРБ и ОП няма драма. Той разясни, че в политическото споразумение, което патриотите са подписали с ГЕРБ било посочено, че в случаи на различия относно даден въпрос, всяка партия може да се отстоява мнението. Тези ситуации ще бъдат решавани с диалог между политическите партии, добави лидера на НФСБ. Все пак Симеонов обясни и че такива различия между партиите може да има само по въпроси, които не са заложени в управленската програма на двете партии.

ГЕРБ предлага мажоритарен вот в два тура с абсолютно мнозинство

ГЕРБ предлага мажоритарен вот в два тура с абсолютно мнозинство

Внасят предложенията

Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика даде и отчет на свършеното от него в тази една седмица. По думите му все още се водят разговори за разпределянето на различните ресори.

Основите въпроси, по които Симеонов работи, били свързан с подготовката на предстоящия туристически сезон. Той обеща от другата седмица в Слънчев бряг да бъдат премахнати всички нелегални преносими обекти, които са разположени по плажната ивица. "От следващата седмица започва яко събаряне на бараки в Слънчев бряг... ще съм безкомпромисен за спазването на законите - от другата седмица ще има шоу на Слънчев бряг", обеща той.

По думите му премахването на незаконните бараки е много важно, защото те били вредни за икономиката в страната и саботирали воденето на по-доходоносен бизнес. "Говорим за плажната ивица, която е държавна. Другите бараки трябва да се махат от общинските кметове. Нека общинарите да си свършат работата", натърти Симеонов. Според него до голяма степен, бараките в Слънчев бряг са разположени на принципа на шуробаджанащината.

Симеонов говори и за размера на минималната пенсия. Според него първата стъпка ще бъда направена до 1 юли, когато минималната пенсия ще стане 180 лв. От 1 октомври пенсионерите ще получават минимално по 200 лв. пенсия, увери Симеонов. Той коментира и проблема с фалшивите инвалидни пенсии - "... ще работим за изсветляването и прекратяването на практиката с лъжливите, фалшиви пенсии". По думите на лидера на НФСБ за констатирането на хората с лъжливи инвалидни пенсии ще бъдат назначени здравни специалисти. Тези специалисти нямало да бъдат в допълнителен разход на държавата, защото приходите в бюджета от разкриването на фалшивите инвалидни пенсии щели да бъдат в пъти повече.

Топим се с 80 хиляди годишно

Топим се с 80 хиляди годишно

От ПП "Възраждане" алармират, че до 8 години България няма да е със същия етнически състав

Симеонов коментира и демографския проблем в страната. Той посочи и основната стратегическа линия, по която ще се работи за решаването на проблема. На първо място Симеонов анализира необходимостта от ограничаване на младежката емиграция. По думите му този проблем може да бъде решен по няколко начина - с въвеждането на държавна стипендия за образование, която да важи не само в България, както и с облекчаването на кредитните условия за младежите и студентите.

Според Симеонов на второ място ще се работи за насърчаване на раждаемостта на отговорните родители - държавата трябвало да поеме всички разходи по проблемите с раждаемостта у нас.

МТСП координира плана за демографско развитие

МТСП координира плана за демографско развитие

Насочен е към повишаване на качествените характеристики на човешкия капитал

Решението на демографския проблем трябвало да се търси и при облекчаването на режима за хората, които желаят да се върнат в България от бившите съветски републики. Според него това може да стане като административно се облекчи процедурата по издаване на работни визи на българите от Молдова и Украйна, например. "Имаме около 2000 чакащи души, които са с необходимата квалификация", които могат поне частично да решат проблема с липсата на работна ръка в страната.